Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Obeležen Dan oslobođenja Vranja

rssBookmark and Share

Vranje 07.09.2016. RTV Vranje, Južna Srbija Info

Polaganjem venaca i cveća kraj spomenika Revolucije ispred Učiteljskog fakulteta, himnom i minutom ćutanja, obeležena je 72. godišnjica oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu.

Foto: RTV Vranje
Foto: RTV Vranje

Poštu oslobodiocima i žrtvama  borbe protiv fašizma odali su najviši predstavnici grada i okruga, boračkih organizacija, udruženja i institucija.

Himnom „Bože pravde“ u izvođenju hora Gimnazije „Bora Stanković“ počelo je obeležavanje 72. godišnjice života  grada u slobodi, nakon završetka drugog svetskog rata. Borcima koji su u sukobima sa fašistima  dali živote,  kao i svim  žrtvama  ratnih stradanja, pošta je odata minutom ćutanja.

Cveće i vence kraj spomenika  koji simbolizuje  otpor naroda ovog kraja u Drugom svetskom ratu, položili su narodni poslanik Slaviša Bulatović, načelnik okruga Srećko  Pejković, gradonačelnik Slobodan Milenković sa saradnicima, predstavnici  gradske opštine Vranjska Banja. Cveće su položile i delegacije boračkih udruženja, stranačkih organizacija, škola, Policije, Bezbednosno informativne agencije i Vojske Srbije.

Prisutni su se podsetili na  dan kada su partizani 7. Septembra  1944. godine oslobodili Vranje od bugarskih okupatora.

„Partizani su ušli u grad sa tri strane. Najpre jedinica na čelu sa Vlastom Stoiljkovićem iz pravca Odžinke kroz „Pirindžinski sokak“, današnju Prizrensku ulicu. Zatim druga veća formacija iz pravca Tibužda i Zlatokopa, i na kraju odred koji je krenuo iz Poljanice pod komandom Jove Bokčana ušao je iz pravca Balinovca.Toga dana u prepodnevnim satima građanima se ispred zgrade Gimnazije obratio Vlasta Stoiljković, a u popodnevnim satima ispred Načelstva, Đera Petrović.“, kaže Stojan Mladenović  predsednik GrO SUBNOR-a.

U borbi protiv fašizma učestvovalo je 12 hiljada ljudi iz vranjskog kraja. U ratnim sukobima živote je dalo njih 954-oro, a nastradalo je još  660 ljudi. Spomenici, fotografije i živi učesnici toga vremena, svedoci su antifašističkih tradicija naroda ovog kraja, koje nikakvi novi krojači istorije ne mogu osporiti, istaknuto je na skupu. Pošta oslobodiocima odata je i nastupom hora i recitalom učenika Gimnazije „Bora Stanković“.
 


#   Vranje   Vranjska Banja   Bora Stanković   SUBNOR   Drugi svetski rat   Slobodan Milenković   fotografije   Slaviša Bulatović   Dan oslobođenja   gradske opštine
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima