Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Obeležen Dan oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu

rssBookmark and Share

Niš 12.10.2018. Južna Srbija Info

Polaganjem venaca na spomenik Petru Bojoviću preko puta Gradske kuće i odvanjem pošte i polaganjem venaca u Niškoj tvrđavi na Spomen-kosturnicu streljanim i vešanim učesnicima Topličkog ustanka iz 1917 godine, danas je u Nišu obeležen Dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu 1918. godine.

Obeležen Dan oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu

U ime grada vence su položili gradonačelnik Darko Bulatović, predsednik Skupštine Grada Rade Rajković i gradska većnica Jelena Mitrovski.

Na spomenicima posvećenim velikom srpskom vojvodi i stradalim rodoljubima tokom Topličkog ustanka ,vence su pored  gradske položile i druge brojne delegacije nišavskog okruga, vojske, policije i udruženja građana koja se bave negovanjem oslobodilačkih tradicija srpskog naroda.

Jedinice Prve srpske armije pod komandom proslavljenog srpskog vojskovođe i vojvode Petra Bojovića, 9. oktobra 1918. godine izbile su u rejon niškog Zaplanja i gornji Dobrič.

Tada su zauzeli početni raspored za sveopšti napad na poslednju neprijateljsku liniju odbrane Niša.

Paralelno sa srpskom vojskom nastupala je i francuska vojska. Bila je to francuska konjička brigada u sastavu konjičke divizije koja je već bila u dolini Kutinske reke, na 30 kilometara od grada. U ovim, poslednjim borbama za Niš, pored vojnika učestvovali su i građani, čak i žene i deca, goneći Nemce prema Pantelejskoj crkvi što je izazivalo podsmeh. Nekada moćnu Vilhelmovu vojsku tukle su i Nišlije. Stanovništvo je razoružavalo nemačke garnizone i jedinice i pristiglim srpskim i francuskim trupama predavalo zarobljenike i zaplenjeno oružje.

Komentara: 0


#   Niš   Darko Bulatović   prvi svetski rat   Rade Rajković   Dan oslobođenja   Jelena Mitrovski
@DarkoBulatovic_ @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima