Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Od danas elektronsko polaganje vozačkog ispita

Bookmark and Share

04.01.2016. Beta, Mondo, Južna Srbija Info

U Srbiji se od 4. januara vozački ispit polaže elektronski, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ocenivši da je to veoma dobra stvar za zemlju.

Od danas elektronsko polaganje vozačkog ispita

Prva grupa kandidata polagala je danas teoretski deo vozačkog ispita preko novog onlajn sistema rada, koji podrazumeva kompletnu digitalizaciju svih testova znanja i isključuje mogućnost zloupotreba prilikom polaganja, navedeno je u saopštenju iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Nakon predstavljanja novog načina polaganja vozačkog ispita u auto-školi "Pravo", Stefanović je kazao da se pitanja za polaganje testa nalaze u bazi MUP-a.

"U bazi postoji 5.000 pitanja koja se slučajnim uzorkom stavljaju pred kandidate. Postoje i dve sigurnosne kamere, tako da imamo potpuno obezbeđeno da su to baš ti kandidati koji su se i prijavili za polaganje", rekao je Stefanović.

On je naveo da kandidati od kuće imaju mogućnost uvežbavanja, kao i da sada mogu odmah nakon ispita da utvrde da li su položili.

Ukazavši da ovaj sistem omogućava integritet, brzinu i predstavlja korak dalje u elektronskoj upravi, Stefanović je naveo da će sistem biti umrežen i sa drugim ministarstvima i institucijama tako da neće biti moguće da kandidat polaže ispit ukoliko nije prošao propisani broj teorijskih časova ili ukoliko postoji zabrana koju je izrekao neki drugi državni organ.

"U budućnosti će sistem biti umrežen sa svim ministarstvima, tako da nećete moći da registrujete vozilo ukoliko imate neki prekršaj. Ovo je dobar primer kako Srbija ide u korak sa informatičkim tehnologijama", dodao je ministar.

Direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović ukazao je da novi sistem polaganja donosi brojne prednosti i isključuje mogućnost malverzacije i koruptivnih radnji, a kandidatima omogućava temeljno znanje i učenje sa više razumevanja.

"Siguran sam da će projekat na kome smo dugo, vredno i uspešno radili u budućnosti imati novu generaciju odgovornih i dobro obučenih vozača", rekao je Stojanović.

Stefanović je zamolio i sve učesnike u saobraćaju da povedu naročitu pažnju zbog "loših vremenskih uslova", da koriste zimsku opremu i da ne voze pod dejstvom alkohola.


#   dozvole   saobraćaj   Nebojša Stefanović   Dušan Stojanović   vozački ispiti
@nesastefanovic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima