Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Patrijarh Vartolomej potpisao dekret o nezavisnosti ukrajinske crkve, za Rusku pravoslavnu crkvu "samo običan papir"

Bookmark and Share

05.01.2019. RTS, ROJTERS, Južna Srbija Info

Vaseljenski patrijarh Vartolomej potpisao je dekret za nezavisnost ukrajinske pravoslavne crkve. Molebanu u Istanbulu prisustvovao je ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Patrijarh Vartolomej potpisao dekret o nezavisnosti ukrajinske crkve, za Rusku pravoslavnu crkvu "samo običan papir"

"Tomos", crkveni akt koji garantuje autokefalnost, potpisao je vaseljenski patrijarh na službi sa poglavarom ukrajinske crkve mitropolitom Epifanijem u Katedrali Svetog Đorđa u Istanbulu

Pre nego što je dokument potpisan, održan je moleban kojem su prisustvovali i ukrajinski zvaničnici, na čelu sa predsednikom Petrom Porošenkom koji je u Istanbulu u pratnji svoje supruge.

"Želim da zahvalim milionima Ukrajinaca širom sveta koji su odgovorili na moj apel da se mole za to da ova crkva bude uspostavljena", rekao je Porošenko u katedrali.

Zahvalio se i "generacijama Ukrajinaca koje su sanjale o tome".

"Konačno nam je bog poslao Pravoslavnu crkvu Ukrajine", kaže Porošenko.

Patrijarh Vartolomej je posle službe u Katedrali Svetog Đorđa primio je u svojoj rezidenciji goste iz Ukrajine.

Carigradska patrijaršija je u oktobru saopštila da će crkvi u Ukrajini dozvoliti autokefalnost, odnosno nezavisnost u odnosu na Rusku pravoslavnu crkvu.

Tada je saopšteno da je ukinuta odluka iz 1686. godine, po kojoj je Moskovskoj patrijaršiji predata Kijevska mitropolija.

Ukrajina je prošlog meseca izabrala 39-godišnjeg mitropolita Epifanija na čelo nove crkve.

Ovaj potez je ukrajinski predsednik Petro Porošenko uporedio sa ukrajinskim referendumom za nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Sa druge strane, Ruska pravoslavna crkva saopštila je da je ukaz o autokefalnosti pravoslavne crkve u Ukrajini samo običan papir koji nema kanonsku težinu.


#   Istanbul   Ukrajina   Vaseljenska patrijaršija   Patrijarh Vartolomej   Patrijaršija   Ruska pravoslavna crkva   Ukrajinska pravoslavna crkva   nezavisnost
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima