Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Čedomir Jovanović: Državni udar u Crnoj Gori Rusi spremali u Nišu

rssBookmark and Share

Beograd 31.10.2017. Danas

Rusko-srpski centar u Nišu predstavlja obaveštajnu platformu za realizaciju ruskih interesa u Srbiji i regionu, koji ugrožava i nas i naše susede, i iz kojeg je prošle godine pokušan državni udar u Crnoj Gori, kao i onaj u Makedoniji...

Foto: Fonet/ Imre Szabo
Foto: Fonet/ Imre Szabo

Ovo ocenjuje za Danas Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno-demokratske partije, odgovarajući na pitanje o tome kako vidi poruke američkog zvaničnika Hojta Brajana Jia tokom boravka u zvaničnoj poseti Srbiji.

Lider LDP je bio na sastanku sa Jiom zajedno sa ostalim predstavnicima opozicije pre sastanka koji ovaj američki zvaničnik imao sa predsednikom Srbije. Ishod posete Hojta Jia u najvećem delu javnosti se tumači kao do sada najveći pritisak na Beograd, zbog jasno iznesenih stavova o tome da Srbija više ne može da sedi na dve stolice - na jednoj gde je EU, odnosno drugoj gde se nalazi Rusija, a negiranje argumenata da bi Rusko-srpskom centru u Nišu trebalo dodeliti diplomatski status našlo se, sudeći po zvaničnom saopštenju iz kabineta predsednika, ali i nezvaničnih saznanja objavljenih u medijima, u fokusu razgovora Jia i Aleksandra Vučića.

Čedomir Jovanović kaže za Danas da nema iluzija da Vučić ne zna da je državni udar u Crnoj Gori i nestabilnost u Makedoniji planirano u Rusko-srpskom centru u Nišu, kao i da nema iluzija o tome da postoji sposobnost, kako kaže, da mi te probleme samostalno rešavamo.

- Ishod sastanka Vučića i Jia ne vidim kao pritisak na vlast već potvrdu novih okolnosti u kojima se svet i Srbija trenutno nalaze. Stav da se više ne može sedeti na dve stolice je za mene orijentir i bilo bi dobro da se i Rusija jasno izjasni. Da kažu šta očekuju od Srbije, kao što su Amerikanci jasno rekli - kaže Jovanović za naš list.

On dodaje da su Amerikanci stavili karte na sto i dali Srbiji mogućnost da bira.

- Šta Rusija hoće od Srbije kad to ne sme otvoreno da kaže? Ne mislim da je ova situacija izazov samo za Vučića. Ona testira i gotovo čitavu političku scenu. Vučić je već bio limitiran odnosom prethodnih vlasti, od dobro jutro čaršijo na sve četiri strane, političke ideje o i Kosovo i Evropa, pa do privatizacije NIS i ruskog centra u Nišu, na čije osnivanje Vučić nije imao nimalo uticaja. U svetu koji se drastično menja više nema mesta za naša gubitnička taktiziranja. Članstvo u EU zavisi, pre svega, od naše sposobnosti da stabilizujemo region, rešimo kosovsku krizu uz sprečavanje krize u Bosni - smatra Jovanović.

Snežana Čongradin, Danas

Komentara: 5


#   Beograd   SAD   Čedomir Jovanović   Rusija   RSHC Ruski humanitarni centar
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+13) (-10)

  Iskrenko, 31.10.2017.:
  Kad ce ovaj da prestane blebetati gluposti???

 • (+5) (-3)

  Čedoljub, 31.10.2017.:
  Mora da zaradi platu , pustite ga da barem malo navuče staža. Dramaturg se samo bavi svojom strukom, napokon

 • (+4) (-1)

  nikola, 01.11.2017.:
  Da li će NEKO da pokrene odgovornost njegovu za otmice , Miškovića,, za org. atentata na Đinđića, za pripadnost kriminalnoj grupi ..

 • (+5) (-2)

  Pera, 01.11.2017.:
  Ovo ocenjuje jedan od najvećih izdajnika Srbije!!! A Boga mi,danas ih imamo za izvoz,puna pozicija I opozicija !!!

 • (+1) (-3)

  cane, 03.11.2017.:
  Bogami nije mu lako
  Treba sačuvati jahtu i štošta još što neznamo .


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima