Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Član LDP-a hvali sadašnju vlast

rssBookmark and Share

02.02.2013. Autor: M.Mitić

Aktuelna vlast ima rezultate, a prvi put se prepoznaje politički realizam u onom smislu kako ga je definisao Zoran Đinđić, smatra član Liberalno-demokratskle partije iz Niša profesor Saša Živić.

Član LDP-a hvali sadašnju vlast
"Zna se danas šta je predsednik, šta je premijer, jasno je da se povela borba protiv korupcije koja je završena u doba vlade Zorana Živkovića akcijom 'Sablja' i posle toga nikada nije ponovljena. Đinđić je kandidovao pitanje Kosova i tada smo mislili da je to preuranjeno, a nismo bili u pravu", navodi živić.
   
U intervjuu Živić priznaje da je neobično da jedan opozicionar javno hvali aktuelnu vlast, ali dodaje da je loše što se kritičko mišljenje izgubilo, za šta krivi intelektualnu elitu koja, kako kaže, "preferira dekadenciju i inertnost".
  
On podseća da su pre konstituisanja aktuelne vlade pokrenuta samo tri antikorupcijska procesa, a da ih je sada više od 30, da u pregovorima o Kosovu, koji su podignuti na najviši nivo, nema skrivanja iza aparatčika niti odluka koje su dvosmislene ili višesmislene, te da prija sadašnja monetarna stabilnost.
  
"Kada niste politički ostrašćeni i kada sagledate stvarnost onda vidite da te stvari kvalifikuju ovu vladu kao uspešnu", navodi Živić i dodaje da svoje stavove iznosi jasno i javno jer, kaže, nije pobornik života u hipokriziji i licemerju.
  
Na pitanje da li očekuje da mu partijske kolege i drugi iz opozicije zamere zbog toga, Živić kaže da je imao prilike da prođe "političkog toplog zeca" i da poznaje funkcionisanje tog mehanizma, ali da o tome ne razmišlja i da lično nema političkih ambicija.
  
Kao veliki problem u političkom životu Srbije pominje odnos Beograda prema provinciji, navodeći kao primer raspuštanje odbora LDP-a i DS-a u Nišu.
  
"U slučaju LDP-a meni je to potpuno neshvatljivo, radi se o odboru koji je ušao u lokalni parlament i logično je da odbor koji je napravio uspeh na izborima nastavi da radi", navodi Živić.
  
Desilo se, međutim, da taj odbor bude dekretom raspušten, a funkcioneri te stranke pa i potpredsednik LDP- (Nebojša Ranđelović) jednim potezom pera isterani su iz stranke, podseća Živić.
  
"Neshvatljivo je da DS raspusti gradski i sve opštinske odbore u Nišu, a da niko od oko 6.000 članova ne zavređuje da bude ni poverenik, pa tako dobijemo čoveka sa beogradske Zvezdare da ovde, ne poznajući stanje na terenu, uteruje demokratiju", navodi Živić.
  
Takvi potezi potpuno su pogrešni i štetni, smatra on i podseća da se još ĐinĐić zalagao za jake lokalne lidere i lokalnu inicijativu.
  
"Provincija s tim mora da se izbori. Ukoliko neko ne veruje u ono o čemu govori neka pročita programski dokument Zorana Đinđića o osposobljavanju Srbije za izazove u 21. veku", kaže živić.
  
On se, međutim, ne slaže ni s praksom kakvu ima, recimo, DS S, koja, kako kaže, pokušava da svoje snove nametne kao državnu politiku.
  
"DS S-u se ne može zamerati da je nedoslednna, ali moramo da budemo praktični i realni. U nedostatku realne projekcije i neadekvatnog sagledavanja činjenica želja za idealnim je utopistička", smatra Živić.
  
On lično, kako kaže, ne bi se povinovao zahtevu da vrati poslanički mandat na zahtev "postavljenog predsednika DS", smatra neshvatljivim izbacivanje predsednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića, a u slučaju Dušana Petrovića postavlja pitanje šta je on 10 godina radio u DS.
  
"Ako je Petrovićeva politika bila pogrešna 10 godina, a on sigurno nije mogao da se tako brzo promeni, onda je reč o obračunu sa DS koja je bila pre aktuelnog predsednika", kaže Živić.
  
Pre prelaska u LDP 2006. godine živić je bio član Glavnog odbora DS, šef odborničke grupe DS u lokalnom parlamentu, bio je na čelu Kliničkog centra, a s mesta direktora je smenjen dolaskom vlade Vojislava Koštunice.
  
Bio je i visoki funkcioner Rukometnog saveza SCG, a zatim i Srbije. Profesor je na niškom Medicinskom fakultetu gde predaje pedijatriju.


#   Nebojša Ranđelović   Ana Živković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima