Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

DS: Sledi najteža godina u istoriji Niša

rssBookmark and Share

Beograd 14.01.2016. Južna Srbija Info

Ako je suditi po početku, ova godina će biti najteža u istoriji Niša, rečeno je na konferenciji za novinare u niškom DS-u.

DS: Sledi najteža godina u istoriji Niša

Državna revizorska institucija utvrdila da je gradsko rukovodstvo nenamenski u 2014. godini utrošilo oko 1,6 milijardu dinara, odnosno petinu gradskog budžeta...

Posebno je interesantno da je samo za neopravdano uvećane plate od građana uzeto i potrošeno skoro 500 miliona dinara. Te plate su isplaćivane velikom broju funkcionera i prekobrojno zaposlenih po Ugovoru o delu.

Preko 96 miliona dinara namenjenih saniranju šteta od poplava je takođe nenamenski potrošeno.

Lokalni antikorupcijski forum je podatke o uočenim zloupotrebama dostavio Policijskoj upravi, Gradskom javnom pravobranilaštvu, Osnovnom sudu i drugim nadležnim organima..

Upravni sud je prihvatio tužbu i naložio poništavanje, kako je najavljivano «najvećeg tendera u istoriji Niša», tendera za javni prevoz. Procenjena šteta od tog, kako se ispostavilo nepravilno sprovedenog tendera će građane Niša koštati preko 120 miliona dinara. 

Da li zbog toga kasne naknade porodiljama u Nišu, da li zbog toga, iako je Skupština grada donela odluku da naknada za bebi paket bude 9000, rukovodstvo grada smanjuje iznos na 3000 dinara. Da li zbog toga nema sredstava da se nabave vozila za čišćenje snega pa nas u januaru iznenađuje sneg koji pada kad mu je vreme?

Kako to da niko ni u gradu a ni u republičkoj vlasti do ne zna ko plaća koncert na Trgu za proslavu Nove godine? Da li je posao komunalnih policajaca da obezbeđuju koncert ili da brinu o komunalnom redu u gradu?

Hajde da se podsetimo kako je bilo u vreme dok je DS vršila vlast u gradu:

- Nadležni državni organi nisu pronašli propuste u radu funkcionera grada i gradskih opština iako su po prijavama sadašnjeg rukovodstva hapsili i privodili funkcionere pod optužbama da su oštetili grad. Niko nije osuđen, već naprotiv svi su oslobođeni od neosnovanih optužbi!
- Naknade porodiljama ne samo da su bile na vreme isplaćivane već su i nezaposlene porodilje zapošljavane kroz program «Trudnoćom do posla»
- Natalitetna politika je u to vreme bila jedan od prioiriteta gradskog rukovodstva.
- Daleko manji broj funkcinera je primao platu iz budžeta (npr. u Gradskoj opštini Medijana su u vreme kada je DS vršila vlast od funkcionera bili plaćeni predsednik opštine, predsednik Skupštine, 5 većnika i 3 predsednika komisija a sada se plaća Predsednik opštine, Predsednik Skupštine, zamenik predsednika Skupštine, 5 većnika, 7 predsednika komisija, sekretar Veća) i nije isplaćivan prekovremeni rad funkcionera u ovolikoj meri kao što to radi sadašnje rukovodstvo. Nadležni organi su obavezali funkcionere da vrate više isplaćena sredstva. Hoće li to učiniti?
- Proslava Nove godine je organizovana na jednom mestu sa mnogo manje sredstava a za mnogo veći broj nišlija. Ove godine smo imali doček na 4 mesta od kojih je na 3 bilo jedva po stotinak posetilaca.
- Rukovodstvo Niša u vreme kada je Demokratska stranka vršila vlast je samo organizovalo proslavu Nove godine, nije nam Beograd određivao ko će pevati na proslavi u Nišu niti nam je pozajmljivao stare, istrošene ukrase za ulice! Da li to znači da ćemo uskoro od Beograda tražiti dozvolu i da radimo?

Neophodno je da saznamo šta se dešava sa novcem Nišlija, koji iz dana u dan teže žive, koji uskoro neće imati od čega da plaćaju razne namete koje im ova vlast nameće i što je još bitnije nišlije neće imati od čega da žive a gradska vlast im organizuje koncert za koji niko nezna ko plaća.

Činjenica je da gradsko rukovodstvo ne zna šta i kako treba da radi, zato pozivam Nišlijke i Nišlije da kažu svoj sud o tome na izborima koji nam se bliže.

Na konferenciji je govorio Miodrag Stanković, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke.


#   Beograd   DS   budžet   predsednik opštine   mediji   konferencija   Miodrag Stanković   gradska vlast   Gradski odbor   čišćenje snega   kritika   Skupština grada   Upravni sud
@demokrate @Mikica_S @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima