Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Stanković DS: Prihoda nigde nema i budžet je neodrživ!

rssBookmark and Share

Niš 08.07.2017. Južna Srbija Info

Gradska vlast u Nišu usvojila je Odluku o izmeni Odluke o zaduživanju Grada Niša na sednici Skupštine Grada Niša, kojom se briše projekat u ulici Ivana Milutinovića. A s druge strane sredstva iz kredita usmerena su na Južni kolektor, Čairski kolektor, vodosnabdevanja sela Hum, Lozni kalem, deo za Vinogradarski institut.

Stanković DS: Prihoda nigde nema i budžet je neodrživ!

  - Problem je što u obrazloženju ne stoji za koje lokacije gradska vlast na čelu sa SNS za dve godine nije uspela da pribavi građevinske dozvole. U obrazloženju se ne vidi zbog čega se tačno odustalo od radnih zona u ulici Ivana Milutinovića. Da li je zbog toga što je neki investitor odustao ili je razlog nešto sasvim drugo. Građani Niša treba da znaju da se radi o novcu koji je trebalo da se upotrebi za sređivanje vodovodne i kanalizacione mreže i prilaznih puteva u ulici Ivana Milutinovića kod Stočnog trga u Nišu.

 Dakle, iz lošeg planiranja budžeta, sada se prešlo na loše planiranje aktivnosti. 
Iz završnog budžeta za 2016. godinu se vidi da je iznos realizacije kredita od planiranih milijardu dinara negde oko 600 miliona dinara. Nemamo obrazloženje kako je potrošen taj novac. Vidimo da u Nišu nema nikakvih kranova, ništa se ne gradi u našem gradu, ništa se ne radi. Za šta se onda Grad zadužuje?!

Grad Niš se trenutno nalazi u nezavidnoj fiskalnoj poziciji. Grad je na kraju 2016. godine kasnio u plaćanju svojih obaveza u iznosu od oko 3 milijarde dinara, što predstavlja više od trećine budžeta, a račun Grada je u prethodne tri godine gotovo neprekidno bio izložen prinudnim naplatama.

Na neodrživost budžeta Niša ukazuje i podatak iz izveštaja Fiskalnog saveta da je Grad bio prinuđen da uzima i kredite za likvidnost. 

Za fiskalnu stabilizaciju Niša u budžetu Grada trenutno nedostaje između milijardu i milijardu i po dinara godišnje (15% budžeta) koje bi morale da se obezbede što pre, uštedama ili povećanjem prihoda. Ukoliko imamo u vidu da je prihod od poreza na zarade manji u 2016. za 419 miliona dinara u odnosu na 2012. godinu, pa pomnožimo taj iznos sa godinama vlasti SNS doći ćemo do iznosa koji je potreban za finansijsku konsolidaciju. Doći ćemo do zaključka da je sve manje radnih mesta u Gradu kao i da je ključni problem upravo vlast SNS! 

Za potpuno ozdravljenje javnih finansija Niša potrebno je, odmah nakon stabilizacije javnih finansija, snažno povećanje investicija u infrastrukturu. Ulaganjem u opremanje radnih zona jeste način da se dođe do novih radnih mesta ali je problem promena plana aktivnosti koja unosi konfuziju. Ako se nešto zaplanira na početku godine, korektno je da se danas kaže da se plan aktivnosti menja zato što je investitor odustao, zato što nisu pribavljene dozvole za to. 

Ova vlast nije uspela da pronađe nijednu novu lokaciju za radne zone. Ovo što sada imamo jesu lokacije koje su počele da se opremaju za vreme vlasti Demokratske stranke.

S obzirom na sve ovo, ne možemo biti optimisti ni po pitanju ovih lokacija koje su određene za radne zone. Evidentno je da se menjaju planovi, menjaju aktivnosti, a prihoda nema nigde, izjavio je šef odborničke grupe DS-a u SG Miodrag Stanković.


#   Niš   DS   budžet   Miodrag Stanković   Skupština grada Niša   gradska vlast   Ana Milutinović   Ivana Milutinović
@demokrate @Mikica_S @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima