Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Efikasnija i štedljivija lokalna uprava

rssBookmark and Share

04.12.2013. Autor: Rts

Niška lokalna samouprava,svesna neefikasnosti u mnogim segmentima rada, odlučila je da primeni koncept organizacije koji je Tojotu izvukao iz krize i postavio među najuspešnije kompanije. Za početak, gradski funkcioneri prisustvuju predavanjima o lin (lean) konceptu.

Efikasnija i štedljivija lokalna uprava

Lin koncept organizacije i uštede, koji daje rezultate u industriji, zdravstvu, upravama, u Nišu je primenjen najpre na dečjim klinikama.

"Najviše efekata je dalo u delu komunikacije dečjih odeljenja, odnosno dečjih klinika pre svega sa Dečjom internom klinikom, a zatim i sa Ginekologijom, odnosno sa blokom, jer smo tu otvorili jednu vruću liniju", kaže direktorka Klinike za dečju hirurgiju i ortopediju profesor dr Anđelka Slavković.

Uz najkraći i najbrži put od porodilišta do dečjih klinika koji nekada može da znači i spasen život, postignute su i značajne uštede u novcu, materijalu i vremenu. Sve to uvođenjem koncepta kojim se uštede postižu isključivo eliminisanjem praznih hodova i rasipanja sredstava.

"Lin ne uklanja zaposlene već omogućava da, kad uklonite rasipanje, aktivnosti koje ne daju dobar rezultat, te zaposlene preraspodelite na druge aktivnosti gde je potrebno da se ubrza proces", kaže predavač profesor dr Vojislav Stoiljković.

Za koncept koji je Tojotu postavio na zdrave noge, a dao rezultate i u drugim oblastima, zainteresovala se i gradska uprava u Nišu, u čijem radu gradonačelnik Zoran Perišić uočava slabosti:

"Pre svega sporost i neefikasnost i uljuljkanost u jednu stabilnu situaciju u državnoj službi, gde ne postoji efikasnost koja realno postoji u privatnom sektoru."

Izdavanje građevinske dozvole za manje od mesec dana samo je jedan od očekivanih efekata, pored, naravno, smanjenja troškova iz budžeta. A za upoznavanje sa principima lin pristupa zainteresovana je i Vlada Srbije.


#   Zoran Perišić   Dečja klinika   Anđelka Slavković   Gradska uprava
@ProfdrPerisic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima