Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

FHP predstavio "Dosije Reka", sumnjiče poslanika SNS-a, Momira Stojanovića

rssBookmark and Share

25.10.2015. Nikola Radišić, N1

Fond za humanitarno pravo predstavio je dosije Reka, zbirku svedočanstava o jednom od najtežih ratnih zločina počinjenih na Kosovu, koji nikada nije procesuiran.
Momir Stojanović, ključna figura?

Foto: N1
Foto: N1

Kao jedna od ključnih figura tog događaja spominje se Momir Stojanović, danas poslanik SNS, a tada šef bezbednosti Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije, koji negira odgovornost.

Odmazda za ubistvo četvorice pripadnika SUP Đakovica u aprilu 1999. bila je strašna. Nekoliko hiljada žena i dece je proterano iz svojih domova, dok su muškarci zadržavani i naknadno ubijani. Posmrtni ostaci 309 žrtava ekshumirani su iz masovne grobnice u Batajnici, desetak u selima oko Đakovice, dok se za 12 osoba još traga. Luš Krasnići je izbegao smrt, ali njegova dva brata, stric i brojne komšije nisu.

"Kad porodice vide ovo, vide imena, istoriju koja je realna i na neki način istinita, onda to je bolje, to je dobro. Mislim da možda sutra ne, ali prekosutra pravda treba da stigne svugde", kaže Krasnići.

Napad na civilno stanovništvo u dolini Reka po broju žrtava je najteži zločin počinjen nad civilima tokom rata na Kosovu i jedan od najvećih u ratovima u bivšoj Jugoslaviji, navode u Fondu za humanitarno pravo.

Dodaju da je dosije Reka nastao na osnovu autentičnih vojnih i policijskih dokumenata, izjava članova porodica žrtava i pripadnika jedinica koje su učestvovale u ovoj operaciji i druge relevantne dokumentacije.

"Ona je koordinisana operacija vojske i policije u koju su bili uključeni najviši officiri i vojske i policije, ali i političkih vlasti. Osobe koje su učestvovale i imale ozbiljnu i značajnu ulogu u izvršenju operacije Reka, danas su neki od njih, u institucijama Srbije, neki na značajnim pozicijama u žandarmeriji, MUP vojsci, parlamentu", rekla je Sandra Orlović, FHP.

Kao jednu od ključnih osoba u Fondu imenuju Momira Stojanovića, sadašnjeg poslanika Srpske napredne stranke. Stojanović to negira.


#   SNS   Kosovo i Metohija   zločin   osumnjičeni   Đakovica   Momir Stojanović   Batajnica   Dosije Reka   Fond za humanitarno pravo   Prištinski korpus   grobnice   Jugoslavija
@sns_srbija @FHPHLC @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima