Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

I zvanično: Odluke iz Briselskog sporazuma neustavne

Bookmark and Share

Brisel 12.08.2014.

Objavljivanjem u Službenom glasniku RS odluke Ustavnog suda o neustavnosti i nezakonitosti Uredbe Vlade Srbije kojom su privremenim prištinskim institucijama ustupljene kopije zemljišnih knjiga sa Kosova i Metohije, i formalno je taj akt (proistekao iz Briselskog sporazuma) stavljen van snage.

I zvanično: Odluke iz Briselskog sporazuma neustavne

Time je i sam Briselski sporazum de fakto ocenjen kao neustavan, odnosno osporen je praktično poptis predstavnika države Srbije na istom.

Podsetimo, Ustavni sud Republike Srbije doneo je još 30 januara odluku da Uredba o posebnom načinu obrade podataka sadržanih u katastru zemljišta za Autonomnu pokrajinu Kosovo na osnovu koje je Vlada RS ustupila kopije zemljišnjih knjiga sa teritorije AP Kosova i Metohija albanskim vlastima u pokrajini, u vezi sa čime je inicijativu podnela Demokratska stranka Srbije (DSS). Prvog dana avgusta, i zvanično je objavljena u Službenom glasniku.

U obrazloženju odluke se navodi da je Vlada RS u više navrata zahtevala da se zastane sa postupkom kako bi se doneli potrebni zakoni u vezi AP Kosovo i Metohije, međutim do danas nije donet niti jedan zakon koji reguliše tu materiju.

Budući da je sporna Uredba doneta na osnovu Briselskog sporazuma postavlja se pitanje ustavnosti ostalih pravnih akata donetih na osnovu njega, pa i samog sporazuma, za koji je, prema opštim ocenama stručne javnosti, još od momenta njegovog potpisivanja bilo jasno da je neustavan.

U Vladi Srbije za sada ne komentarišu činjenicu da je odluka proistekla iz Briselskog sporazuma poništena.


#   Brisel   Kosovo i Metohija   Vlada Republike Srbije   Ustavni sud   Ustav
@Vlada_SR @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima