Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

ISTRAŽIVANjE NSPM: DS ima veći rejting od SPS, iznad cenzusa i radikali

Bookmark and Share

07.05.2015. NSPM, N1, Južna Srbija Info

Demokratska stranka ima veći rejting od socijalista a pored njih i naprednjaka cenzus bi prešla i Srpska radikalna stranka, pokazuje istraživanje koje je sprovela Nova srpska politička misao (NSPM).

Istraživanje NSPM, Foto: Grafika
Istraživanje NSPM, Foto: Grafika

Istraživanje je sprovedeno od 10. do 22. aprila terenskom anketom, na reprezentativnom uzorku od 1.200 punoletnih građana Srbije.

SNS - 42,4 %
DS -   12,5 %
SPS - 10,7 %
SRS -   6,1 %

Na parlamentarne izbore izašlo bi 55,7 odsto birača, od kojih je 40 odsto reklo da još nema stav za koga bi glasalo, pokazalo je istraživanje, za SNS bi glasalo 25,5 odsto, za DS 7,5 odsto i za SPS 6,4 odsto birača.

Ako bi se glasovi neodlučnih proporcionalno raspodelili, istraživanje pokazuje da bi SNS dobio 42,4 odsto, DS 12,5 odsto, a SPS 10,7 odsto glasova, pri čemu bi cenzus prešla još i Srpska radikalna stranka sa 6,1 odsto, a blizu tog praga sa 4,8 odsto bila bi i Demokratska stranka Srbije.

Za ulazak u EU 41,1 odsto glasača

Na pitanje da li podržavaju ulazak Srbije u EU, pozitivan odgovor dao je 41,1 odsto ispitanika, dok je 39,4 odsto reklo da ne podržava ulazak Srbije u Uniju.

U odnosu na prethodna istraživanja NSPM, zabeležen je pad podrške integraciji Srbije u EU i to za oko 15 odsto u poslednjih šest meseci. U novembru prošle godine, podrška ulasku Srbije u EU iznosila je 56,4 odsto, pokazalo je istraživanje.

Čak 71 odsto ispitanika protiv priznanja nezavisnosti Kosova

Na pitanje da li bi trebalo priznati nezavisnost Kosova, ukoliko bi to bio uslov za ulazak u EU, 71 odsto ispitanih rekao je da to ne bi trebalo prihvatiti, dok je 15,6 odsto reklo da bi takav eventualni uslov trebalo prihvatiti.

Jedna trećina ispitanih (34,2 odsto) rekla je da je sadašnja vlada bolja od vlade koju je do 2012. godine vodila DS, a neznatno manji procenat - 32,1 odsto rekao je da su te vlade iste.

Ulasku Srbije u NATO protivi se 80 odsto ispitanika, a podršku eventualnom savezu Srbije sa Rusijom daje oko 61 odsto anketiranih, ali na posebno pitanje o tome kakve odnose Srbija treba da razvija sa Rusijom i EU, gotovo polovina (46,5 odsto) rekla je da sa EU i Rusijom treba razvijati pođednako dobre odnose.


#     politika   istraživanje   rejting  
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima