Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Jovanović: Čelnici u Nišu ne znaju da pobroje stranke koje su u vlasti!

rssBookmark and Share

28.11.2015. Južna Srbija Info

"Nikad gora lokalna vlast u Nišu, radi sve suprotno od onoga što im sugeriše republička vlast. U Beogradu Siniša Mali ovih dana smanjuje porez na imovinu svojim sugrađanima, a u Nišu je isti povećan i do 300%", rekao je Branislav Jovanović

Jovanović: Čelnici u Nišu ne znaju da pobroje stranke koje su u vlasti!

"U našem gradu se uvode i nove takse, a postojeće administrativne takse su uvećane i do 100 %. Premijer sugeriše da radi i do 20 sati dnevno i to bez naknade, a u Nišu bahati i bez stida većnici traže isplatu prekovremenog rada jer se, kako kažu, tako najbolje radi u interesu građana. Premijer govori o štednji, a 19 niških funkcionera još uvek ne vraćaju u budžet nezakonito ostvarene zarade, a po nalazu državnih organa ta sredstva su u visini oko 15 miliona dinara. Premijer smenjuje, kako sam kaže, neuspešne direktore državnih preduzeća i puni budžet Republike Srbije iz  ostvarenih prihoda javnih preduzeća dok se kod nas neuspešni direktori postavljaju na bolje funkcije, a gubici javnih preduzeća u Nišu se pokrivaju iz budžeta", rekao je lider Narodnog pokreta Srbije u Nišu, Branislav Jovanović, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa strankom Zajedno za Srbiju.

On je prokomentarisao i skorašnje smanjenje naknada niškim većnicima i funkcionerima u Skupštini Grada.

"Niški funkcioneri su primili i primaju već ceo mandat 20 % veće zarade i najveće u Srbiji iako je to u suprotnosti sa zakonom, a tek im je sada Administrativni odbor Skupštine Grada umanjio tu razliku sa 50 % na 30 %. Sada, na kraju mandata umesto da podnesu izveštaj građanima Srbije šta su uradili u prethodnom periodu oni, kako sami kažu, uvode cirkus u gradsku vlast misleći na Nišku priču Rasima Ljajića koja im je smanjila tako visoke zarade", objašnjava prvi čovek niškog NPS-a.

On ističe da za njegovu političku opciju cirkus traje još od samog početka.

„Kao što znate ova lokalna vlast je kupovinom odbornika stvorila četiri nove odborničke koje su ih održale na vlasti i finansirala ih je tako što im je dozvoljavala razne funkcije u okviru komisija i odbora, a sada kritikuju te iste novostvorene odborničke grupe koje im smanjuju platu, mislim na Nišku priču Rasima Ljajića. Čelnici kažu da je to njihova cirkuska predstava. Rezultata nema jer za jedno radno vreme funkcioneri Grada obavljaju tri i više funkcija i naravno na svim tim mestima primaju određeni procenat zarada“, naglašava Jovanović i dodaje:

„Po meni cirkus dostiže kulminaciju jer na kraju mandata lokalni funkcioneri ne znaju ni koje su stranke u vlasti. Pre neki dan ste čuli da ih ima tri, a ja znam da je pet i više stranaka u gradu koje čine vlast.Pa, najviši čelnici ne znaju da pobroje stranke koje su u vlasti.“

Jovanović na kraju pita:

„Koja je sledeća cirkuska predstava u našem gradu? Jedno je sigurno, klovnovi će svakako ostati isti“, zaključuje on.

Potpredsednik stranke Zajedno za Srbiju, Boško Ristić, smatra da vlada Republike Srbije i Narodna banka Srbije ne vode računa o najugroženijim delovima stanovništva, pre svega o onima koji imaju veoma niska primanja, kako kaže, a posebno o onima koji su došli u priliku da se zaduže kod banaka.

„Narodna banka Srbije ne sprovodi svoju nadzornu ulogu u dovoljnoj meri kako bi sprečila nezakonito i protivustavno zaduživanje građana obračunom veoma velikih nameta kod zaključenja ugovora o kreditu, jer niko ne kontroliše do kraja skrivene troškove koje banke nezakonito obračunavaju korisnicima kredita. Ono što je veoma značajno je to da u Srbiji takođe ne postoji ni pravni okvir za mikrofinansiranje, što znači kontrola i nadzor državnih organa kod uzimanja malih kredita, a to su krediti od hiljadu do dve hiljade evra na koje su upućeni oni najsiromašniji koji su u posebnom stanju ekonomske nužde jer ovo finansiranje se obavlja bez zakonskog okvira i naplaćuju se kamate koje imaju tretman zelenaških kamata“, kaže Ristić.

On naglašava da država ništa nije učinila da spreči takav način finansiranja i dodatnu kontrolu onih mikrofinansijskih institucija koje deluju na tržištu Republike Srbije, a koje vrlo često fiktivnim i prikrivenim pravnim poslovima pokrivaju svoj nezakoniti rad i plasiraju sredstva po enorminm cenama građanima Srbije.


„Zato zahtevamo od Narodne banke Srbije da predloži rešenje, a da vlada Republike Srbije izađe sa zakonskim predlogom pred Narodnu Skupštinu kako bi se ova oblast regulisala, a građani Srbije zaštitili od zelenaških kamata i enormnih troškova posebno u svetlu svakodnog povećanja cena za, pre svega, javne usluge“, zaključuje potpredsednik ZZS.


#   Boško Ristić   Vlada Republike Srbije   Branislav Jovanović   Siniša Mali   kritike   gradska vlast   NPS Narodni pokret Srbije   Zajedno za Srbiju   radno vreme   Administrativni odbor
@Vlada_SR @ZajednoZaSrbiju @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima