Južna Srbija Info

Propadanje juga Srbije se rapidno nastavlja!

rssBookmark and Share

Niš 20.02.2016.

"Propadanje Niša i juga Srbije sve je izvesnije i to kroz određene oblasti, pre svega u saobraćajnom pogledu, više niko ne govori o izmeštanju pruge iz centra grada, niti o mogućnosti da Niš bude obuhvaćen izgradnjom brze pruge Beograd-Budimpešta", rekao je Branislav Jovanović.

Brze pruge u Nišu uz pomoć traktora, Foto: B.Jovanović
Brze pruge u Nišu uz pomoć traktora, Foto: B.Jovanović

Uništavanje u kulturnom i turističkom pogledu je očigledno, ako znamo da se muzički festival „EXIT“ odlikuje i obezbeđuje još sigurnije izvore finansiranja nego do sada, a da se „Nišvil“ samo simbolično finansira iako je to najbolja manifestacija u promociji turizma u Srbiji 2015. godine", rekao je Branislav Jovanović, predsednik niškog odbora Narodnog pokreta Srbije na zajedničkoj konferenciji za novinare sa strankom Zajedno za Srbiju.

On kaže da što se tiče turizma, Niška Banja nije ni na mapi turističkih podsticaja koje Vlada Republike Srbije izdvaja dok u Vojvodini turizam cveta.

"U privrednom pogledu najnoviji primer je otvaranje britanske fabrike "Delphi" u Novom Sadu koja proizvodi delove za automobile gde će se zaposliti oko 2 000 ljudi, ali tek 2018.godine, kako sami kažu, a u Nišu će u naredne četiri godine biti najveća investicija fabrika za proizvodnju školskog nameštaja od 40 novih radnih mesta u radnoj zoni "Sever““, naglašava Jovanović.

Dodaje je naš grad uništen i u pogledu sporta jer se gasi rukometni klub "Železničar" najtrofejniji niški klub, kako ističe, sa šest osvojenih kup -takmičenja, a u Novom Sadu se igra Evropska liga.

Kad su mediji u pitanju, prema rečima Jovanovića, Niš je opet potčinjen u odnosu na Novi Sad jer će se regionalni servis u Vojvodini finansirati iz takse za RTS, dok su niški mediji prepušteni sami sebi.

Jovanović i Živković

"Finansiranju se iz niškog bužeta i privrede koja je osiromašila od reklama kojih je sve manje i manje", zaključuje Jovanović.

Profesor Jovan Živković, član političkog saveta ZZS Niš, kaže da aktuelna vlast mnogo toga započela, ali da ništa nisu doveli do kraja. 

„Reč je pre svega o onoj ideji da se promeni politički sistem, formiran je akcioni tim, sve partije su dostavile predloge jedino Srpska napredna stranka ništa nije od toga uradila, a njihov najveći doprinos je bio u tome da se eventualno smanji broj narodnih poslanika, ne vodeći računa da nije bilo javne debate, da su partije dale samo svoje predloge, ali bez javnih konsenzusa o tome šta bi trebalo uraditi. Po njihovom predlogu smanjiti broj poslanika nije ništa drugo nego urušavanje, ne samo izbornog sistema, nego i predstavničkog sistema“,objašnjava Živković i nastavlja:

„Beograd na vodi je postao problem Srbije, a ne znamo ništa ni o otvaranju preduzeća, šta je sa Smederevom, Borom, nemamo nikakav izveštaj. Ova vlast ne radi transparentno, ne daje dostupne informacije Povereniku za informacije od javnog značaja ili Zaštitniku građana“,kaže Živković.

On kaže da se Parlament  pretvara u jedno telo koje više brani vladu nego što bi trebalo da bude kontrolni instrument i praktično više nemamo podelu izvršne i zakonodavne vlasti nego simbiozu te dve grane vlasti. 
 

Komentara: 0


#   Niš   SNS   Niška Banja   Vlada Republike Srbije   Branislav Jovanović   Beograd na vodi   Novi Sad   ekonomija   gradska vlast   NPS Narodni pokret Srbije   kritika   Zajedno za Srbiju   jug Srbije   Jovan Živković
@sns_srbija @Vlada_SR @ZajednoZaSrbiju @


 


[ Dodaj komentar ]