Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Jovanović-Ristić: Niška vlast bez ideja i stručnosti

rssBookmark and Share

Niš 08.11.2015. Južna Srbija Info

Rekonstrukcija kupališnog kompleksa u „Čairu“ košta 80 miliona, a mi smo izgradili, u prošlom sazivu, ceo nov olimpijski bazen otvorenog tipa sa tribinama sa 75 miliona dinara, rekao između ostalog Branislav Jovanović na zajedničkoj konfernciji za novinare niškog NPS i ZZS-a.

Jovanović-Ristić: Niška vlast bez ideja i stručnosti

"Potpuno je frapantno da rekonstrukcija kupališnog kompleksa u „Čairu“ košta 80 miliona dinara i to novcem kredita na ime investicionog i tekućeg održavanja, dok smo mi u prethodnom mandatu izgradili nov olimpisjki bazen otvorenog tipa sa tribinama sa 75 miliona dinara, naravno parama Republike. Međutim, za čelnike Niša  novac iz republičke kase je misaona imenica, jer  kad odu za Beograd bave se isključivo funkcijama, a specijalitet čelnika Grada je očigledno zaduživanje", rekao je lider Narodnog pokreta Srbije u Nišu, Branislav Jovanović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa strankom Zajedno za Srbiju i dodao da ove dve političke opcije nisu protiv rekonstrukcije bazena jer je ovaj kupališni kompleks rekonstruisan još pre 25 godina već smatraju da je rekonstrukcija mogla da se završi i sa mnogo manje novca.

Foto: superadio.rs

"Napominjem da smo za manji novac iz temelja izgradili potpuno nov olimpijski bazen otvorenog tipa sa tribinama. Kvalitet radova na ovom bazenu je najbolje potvrđen time što je baš tu odigrana svetska liga u vaterpolu što dokazuje kvalitet i funkcionalnost ovog objekta",objašnjava Jovanović koji dodaje da je frapantno i to da mini akva park radi firma iz Soko Banje pored toliko izvođača iz Niša.

On podseća da je početak izgradnje akva parka trebao da bude još pre dve i po godine kad su i započeti radovi.

"Tada je izgrađena školjka tog bazena u okviru mini akva parka, obezbedili smo papire u Direkciji za izgradnju grada, a ja sam lično dao ideju za tu izgradnju, ali radovi su konzervirani dve i po godine zbog odluke gradonačelnika kod koga se kasnije  javila sumnja na kvalitet tog konzerviranog objekta, ali naravno da je to sve u redu. Pa, oni nisu dali nijednu ideju ni za jedan infrastrukturni objekat koji se radi i koji je urađen. Ne samo da nisu stručni, nego nemaju nijednu jedinu ideju", kaže lider niškog Narodnog pokreta Srbije koji pita:

"Zašto je uopšte konzerviran taj mini akva park ili taj rekreacioni bazen? Zašto se nije nastavilo sa tim radovima?"

Jovanović je podsetio i to da izgradnja nije stala samo kada je ovaj objekat u pitanju.
„Stali su radovi i na završetku Oficirskog doma, na izgradnji kanalizacione mreže Vinogradi i Niš je trebao da dobije mini akva park još pre dve i po ili tri godine da radovi na tom objektu nisu stali iz meni nepoznatih razloga. Gradonačelnik je sve ove radove zaustavio, sve što se radi u gradu on potpisuje inicijativu. Zašto nije potpisao inicijativu da se završe ovi objekti? Oni stoje i nagriza ih „zub“ vremena samo zato što je to bio nečiji ćef i nečija lična odluka. Inače smo svu potrebnu dokumentaciju obezbedili još pre tri godine za sve ove objekte na moju ideju“, ističe prvi čovek NPS-a u Nišu i dodaje:

„Za sve ove objekte uzet je kredit dok smo mi na sasvim drugačiji način finansirali kapitalne objekte, a to je iz Nacionalnog investicionog plana iz budžeta Republike. Ova lokalna vlast je uradila tri i po ulice za ceo mandat i to parama iz kredita od 400 miliona dinara koji su uzeli.“

Potpredsednik stranke Zajedno za Srbiju, Boško Ristić pozvao je državu da ima odgovorniji odnos prema starijoj populaciji u Srbiji jer prema statističkim podacima naša zemlja ima 1.251.000 stanovnika starijih od 65 godina, a taj  podatak, kako kaže, svrstava Srbiju u zemlje koje imaju epitet „smežuranog“ društva.

„Država uopšte ne vodi računa o starijim građanima Srbije, naprotiv ona ih zloupotrebljava i iskorišćava tako što im smanjuje penzije, ne ulaže dovoljno u geronto centre, u centre za druženje i boravak starijih, ali i u kadrove koji bi pružili potpuniju negu i zdravstvenu zaštitu u svim vidovima institucija pružanja zdravstvene zaštite“, kaže Ristić.

On kaže da ove dve političke opcije smatraju  da PUPS kao partija ne vrši svoju ulogu i političku funkciju na način koji bi štitio interese penzionera i starijih osoba u Srbiji.

„To se vidi iz njihovog ponašanja u Parlamentu gde njihovi poslanici ćute, nisu podneli nijednu inicijativu i vode računa samo o sopstvenom interesu. Zbog toga su se oni pojavili u tolikoj meri u svim medijima u Srbiji koji ukazuju na potpuni nedostatak aktivnosti predstavnika PUPS-a u Parlamentu i uopšte u javnosti“, ističe Ristić.
On napominje da država mora da pokrene inicijativu kako bi se što više ulagalo u institucije koje vrše zaštitu interesa starih, a da spreči zloupotrebe kao što je povećanje troškova koji posebno opterećuju stare kao što je naplata parkiranja u Kliničkom centru u Nišu.

„Ulaz se naplaćuje 200 dinara, iako nije vidno istaknuto pod kojim uslovima se oslobađate te obaveze. Zato mi želimo da uputimo Kliničkom centru poziv da preispita svoju odluku o načinu parkiranja i naplate ukoliko ne bude tako obavestićemo Zaštitnika građana i Udruženje potrošača da reaguju u skladu sa zakonom“, zaključuje potpredsednik ZZS. 


#   Niš   Beograd   Čair   Boško Ristić   Branislav Jovanović   rekonstrukcija   mediji   politika   konferencija   bazeni   NPS Narodni pokret Srbije   kritika   Zajedno za Srbiju
@ZajednoZaSrbiju @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima