Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nišlije veruju aktuelnoj vlasti

rssBookmark and Share

01.07.2013. Autor: Z. Miladinović

Sve stranke na vlasti (SNS, SPS i URS), kao i Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Tomislav Nikolić, kao najpopularniji političari, danas imaju i do šest procentnih poena viši rejting nego pre tri meseca, dok je podrška demokratama, koja je tada iznosila od 15 odsto, pala na manje od deset, a ni jedan političar iz redova te partije ne bi prešao cenzus, rezultati su istraživanja javnog mnjenja u Nišu.

Nišlije veruju aktuelnoj vlasti

Političko raspoloženje građana Niša „merila“ je Agencija za istraživanje javnog mnjenja Lubris extra, jedina te vrste južno od Beograda, koja je identično sondiranje obavila i sredinom marta. Istraživanje je rađeno od 8. do 26. juna na uzorku od 1.160 ispitanika. Političko raspoloženje Nišlija prethodnih godina uglavnom se poklapalo s raspoloženjem na nivou Srbije, osim što URS obično beleži bolji rezultat od onog na republičkom nivou.

Ako bi danas bili održani izbori, SNS bi dobila 39,4 odsto glasova, SPS - 21 odsto, URS- 13,4 odsto, DS- 9,3 odsto, DSS - 6,5 odsto, LDP - 5,6 odsto, dok svi ostali imaju 4, 48 odsto glasova. Najveći skok zabeležili su socijalisti, koji su sredinom marta imali gotovo 15 odsto glasova, a najveći pad DS, koja je sa drugog pala na četvrto mesto. Naprednjaci su tada imali podršku birača od 37,7 odsto, URS - 11,4 odsto, DSS - 7,3 a LDP - 6,5 odsto.

Vicepremijer i lider SNS Vučić danas bi imao podršku 41 odsto birača, što je za pet odsto više nego u martu, premijer i lider SPS Dačić - 28 odsto, što je takođe pet odsto više, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić - 27 odsto, što je za šest odsto više nego u martu. Svi ostali političari zajedno danas bi imali podršku četiri odsto birača. Pre tri meseca i demokrate su imale „popularnog“ političara, Vuka Jeremića, koji je sa devet odsto podrške bio četvrti, a cenzus bi u to vreme prešao i Vojislav Koštunica (DSS).

Redosled poverenja Nišlija u gradske političare je, pak, drugačiji. Najpopularniji niški političar je Igor Novaković, funkcioner SPS i direktor Jugoistoka (28,3 odsto). Sledi ga gradonačelnik Niša i predsednik GO SNS Zoran Perišić (gotovo 25 odsto), koji je pre tri meseca bio na trećem mestu. Znatno iza njih su Branislav Jovanović iz URS, inače izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada (14,5 odsto) i Zoran Radovanović iz SPS, koji je direktor Kliničkog centra (14,5 odsto). Na petom mestu je predsednik Skupštine grada Mile Ilić (SPS), sa podrškom od 8,2 odsto. Birači su danas “zaboravili” Dragoslava Ćirkovića iz DS, koji je u martu, kao i mesecima pre toga, bio najpopularniji gradski političar, a od prošlogodišnjih izbora nije na javnoj funkciji.


#   Tomislav Nikolić   Zoran Radovanović   Mile Ilić   Vojislav Koštunica   Zoran Perišić   Igor Novaković   Dragoslav Ćirković   Branislav Jovanović   Lubris ekstra plus   predsednik Srbije
@predsednikrs @tigerzoki @ProfdrPerisic @redinmind @LubrisExtra @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima