Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Opozicija traži Grad Niš da odredi zdravstvene ustanove za lečenje isključivo ne-kovid pacijenata

rssBookmark and Share

Niš 09.12.2020. Južna Srbija Info

Odbornik u Skupštini Grada Niša, Miodrag Stanković, podneo je odborničku inicijativu kojom traži da Grad Niš u saradnji sa Gradskim i Republičkim kriznim štabom za vanredne situacije odredi zdravstvene ustanove (klinike, ambulante) u kojima će se lečiti isključivo ne-kovid pacijenti, piše u delu saopštenja.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Saopštenje prenosimo u celosti..

„Zahtevam da se odrede zdravstvene ustanove koji bi bile isključivo namenjene za pacijente koji boluju od raznih drugih bolesti, u koje bi odlazili da potraže pomoć lekara različitih specijalnosti i gde bi bilo moguće uraditi svu postojeću dijagnostiku i sprovoditi terapije, kako bi sprečili kontakt potencijalno zaraženih i onih koji to nisu. Takođe zahtevam da se objave statistički podaci o broju umrlih od ne-kovid bolesti u zadnjih devet meseci i uporediti sa brojem umrlih u prethodnom periodu prošle godine, kako bi se stekla prava slika o stanju stvari“ - izjavio je Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša. 

„S obzirom da je u početku situacija bila nepredvidiva, zdravstveni objekti bili su podeljeni na one koji isključivo služe za lečenje pacijenata zaraženih virusom Covid 19 ili su bili mešovitog karaktera tako što je deo zdravstvene ustanove (sprat, krilo zgrade) bio u tzv. “crvenoj zoni“, a deo u  “zelenoj“. 

Međutim, mnogi ljudi imaju potrebu da posete kardiologa, gastroenterologa, neurologa, specijalistu ORL, ginekologa, dermatovenerologa itd., ali odlažu sve za neka bolja vremena i trpe, stanje im se pogoršava a mnogi i umiru od svojih “primarnih“ bolesti. Treba reći da je njihovo zdravstveno stanje izuzetno ugroženo jer im nisu pristupačne dijagnostičke metode, adekvatno lečenje, praćenje bolesti, zbog potencijalne opasnosti od zaražavanja“ – dodao je Stanković. 

„Pritisak na zdravstveni sistem i opterećenost zdravstvenih radnika je ogromna ali treba voditi računa i o ostalim pacijentima koji mesecima čekaju da izvade zub, provere vid, urade osnovne laboratorijske analize preventive radi, a da ne govorimo o operacijama koje “nisu hitne“ ili o zračnoj terapiji, fizikalnoj terapiji i dr. koje se takođe odlažu do u nedogled.   

Stanje je alarmantno u svakom mogućem smislu a pridržavanja svih mera zaštite ne garantuje pacijentu koji ima bilo koju drugu akutnu ili hroničnu bolest da neće umreti od te bolesti ili će bolest do te mere uznapredovati da, makar korona prestala sutra, njihovo stanje neće biti nepopravljivo i neizlečivo“ – zaključio je Stanković. 


#   Niš   lečenje   pacijenti   Miodrag Stanković   Koalicija Niš moj grad   zdravstvene ustanove   Koronavirus
@Mikica_S @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima