Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Počela konstitutivna sednica Skupštine Srbije

Bookmark and Share

Beograd 03.06.2016. V.Novosti, Agencije, Južna Srbija Info

Par minuta posle 10 časova, počela je konstitutivna sednica Skupštine Srbije
Nakon prvog formalnog dela, određena je pauza od 30 minuta kako bi tročlana komisija podnela izveštaj o saglasnosti uverenja o izboru za narodne poslanike i izveštaj Republičke izborne komisije o izborima sprovedenim 24. aprila

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Na osnovu izveštaja te komisije biće potvrđeni mandati novim poslanicima, a Skupština se smatra konstituisana potvrđivanjem dve trećine od 250 mandata.

Konstitutivnoj sednici predsedava najstariji poslanik Dragoljub Mićunović iz Demokratske stranke, a pomažu mu četiri najmlađa poslanika - Ivana Nikolić (SNS), Stefana Miladinović (SPS), Aleksandra Belačić (SRS) i Miloš Bošković (Dosta je bilo).

Posle obraćanja Mićunovića, intonirana je himna "Bože pravde".

Mićunović je na početku rada rekao da je on ne samo po godinama najstariji već i po poslaničkom stažu jer je u parlamentu od 1990. godine. On je pozvao poslanike, a kako je naveo naročito one koji su prvi put ušli u Skupštinu, da čuvaju dostojanstvo parlamenta, pre svega od sebe samih, a onda i od svih drugih delova vlasti, koji bi možda hteli na razne načine da ga uzurpiraju.

"Čuvajmo dostojanstvo u svim vidovima, mi smo nosioci zakonodavne vlasti i nikakva vlast ne može biti iznad", rekao je Mićunović.

Foto: Tanjug

Smatra se da je Skupština Srbije konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika, čime ujedno prestaje mandat prethodnog saziva. 

Foto: Tanjug

SNS sa koalicionim partnerima u novom skupštinskom sazivu ima 131 od 250 poslanika, koalicija SPS-JS 29 poslanika, Srpska radikalna stranka 22, Pokret Dosta je bilo i Demokratska stranka po 16, SDS-LDP-LSV 13 i DŠ-Dveri po 13 mandata.

Savez vojvođanskih Mađara ima četiri poslanika, Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka i Stranka demokratske akcije Sandžaka po dva poslanika, a Partija za demokratsko delovanje i Zeleni Srbije po jedan mandat.

MAJU GOJKOVIĆ ZA PREDSEDNIKA

Lista koju predvodi Srpska napredna stranka (SNS) predložiće za predsednika Skupštine Maju Gojković, a za potpredsednike Veroljuba Arsića, Konstantina Arsenovića i Vladimira Marinkovića, najavio je danas budući šef poslaničke grupe te partije Aleksandar Martinović.

On je, na konferenciji za novinare uoči početka konstitutivne sednice parlamenta, rekao da će SNS danas predati predlog za formiranje anketnog odbora koji bi trebalo da ispita sve činjenice i događaje nakon zatvaranja biračkih mesta 24. aprila:

- Da ispita ko je upadao, po čijem nalogu, banditski i razbojnički u Republičku izbornu komisiju, ko je protiv volje građana ugurao nasilno najmanje jednu izbornu listu u Skupštinu Srbije, objasnio je Martinović.

On je konstatovao da su se u tim događanjima "svi ujedinili, od levičara do ljotićevaca".

Obrazlažući predlog da Gojković bude ponovo na čelu Skupštine, Martinović je istakao da je ona u prethodnom sazivu dobro radila taj posao i doprinela da se parlament "upristoji i da se sačuva dostojanstvo tog visokog doma".


#   Beograd   DS   SPS   SNS   SRS   Ana Nikolić   LDP   Skupština Srbije   SDS   Dragoljub Mićunović   Dosta je bilo   Aleksandar Martinović   Jedinstvena Srbija   Stefana Miladinović   izbori 2016   Partija za demokratsko delovanje   LSV   Miloš Bošković
@demokrate @socijalisti @sns_srbija @SRS_info @ldp @socdemstranka @DostaJeBilo @JS_domacinski @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima