Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prekid svih predizbornih aktivnosti

rssBookmark and Share

Niš 17.03.2020. Južna Srbija Info

Gradska izborna komisija Niš, na sednici od 16.03.2020. godine, donela je rešenje o prekidu svih izbornih radnji, skupova i drugo.

Prekid svih predizbornih aktivnosti

REŠENjE O PREKIDU SVIH IZBORNIH RADNjI U SPROVOĐENjU IZBORA ZA ODBORNIKE SKUPŠTINE GRADA NIŠA, RASPISANIH  ZA 26. APRIL 2020. GODINE

Prekidaju se sve izborne radnje u sprovođenju izbora za odbornike u Skupštini Grada Niša, raspisanih za 26. april 2020. godine, dok važi Odluka o proglašenju vanrednog stanja („Službeni glasnik RS“, broj __/20).
Prestaju da teku svi rokovi za vršenje izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora iz tačke 1. ovog rešenja, utvrđeni Zakonom o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS“, broj 129/2007, 34/2010 – Odluka US, 54/2011 i 12/2020) i drugim propisima koji se shodno primenjuju na izbore odbornika u Skupštini Grada Niša, kao i Rokovnikom za vršenje izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora za odbornike Skupštine Grada Niša, raspisanih za 26. april 2020. godine  broj 013-23/2020.
Novi rokovi za vršenje izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora za odbornike u Skupštini Grada Niša biće utvrđeni u skladu sa vremenom nastavka sprovođenja izbornih radnji koje će biti ustanovljeno odlukom o prestanku vanrednog stanja, kada se za to steknu uslovi.
Sve do sada preduzete izborne radnje u postupku sprovođenja izbora iz tačke 1. ove odluke ostaju na pravnoj snazi.
Ovo rešenje objaviti u „Službenom listu Grada Niša“.

O b r a z l o ž e nj e

Odlukom o proglašenju vanrednog stanja, koju su 15. marta 2020. godine doneli zajedno predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine i predsednik Vlade, proglašeno je vanredno stanje na teritoriji Republike Srbije.

Vlada je, na osnovu člana 200. stav 6. Ustava Republike Srbije, uz supotpis predsednika Republike, 16. marta 2020. godine donela Uredbu o merama za vreme vanrednog stanja. Uredba je stupila na snagu danom objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“, 16. marta 2020. godine.

Članom 5. navedene uredbe propisano je da se njenim stupanjem na snagu prekidaju sve izborne radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike, poslanike Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i odbornike skupština opština i gradova koji su raspisani za 26. april 2020. godine i da će vreme nastavka sprovođenja izbornih radnji biti ustanovljeno odlukom o prestanku vanrednog stanja, kada se za to steknu uslovi.

U skladu sa navedenim, Gradska izborna komisija, kao organ koji sprovodi postupak izbora odbornika u Skupštini Grad Niša,  donosi rešenje o prekidu izbornih radnji, za vreme dok traje vanredno stanje, s tim da će se izborni proces, uključujući i rokove za vršenje izbornih radnji, nastaviti u skladu sa odlukom o prestanku vanrednog stanja, što će biti uređeno posebnim aktom Republičke izborne komisije.

Uputstvo o pravnom sredstvu: Protiv ovog rešenja može se podneti prigovor Gradskoj izbornoj komisiji u roku od 24 časa od časa donošenja Rešenja.

Komentara: 0


#   Niš   GIK   Izbori 2020   Koronavirus
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima