Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Rama: Poseta Srbiji novi je početak za Balkan

Bookmark and Share

05.11.2014. RTS-Južna Srbija Info

Predstojeća poseta Srbiji je novi početak za ceo Balkan, poručio je premijer Albanije Edi Rama. Ovo vreme iziskuje novi i ujedinjeniji pristup za jednu budućnost koja bi trebalo da bude bolja za sve naše narode, rekao je Rama.

Rama: Poseta Srbiji novi je početak za Balkan

Prvi albanski premijer koji će nakon više decenija otputovati u zvaničnu posetu Srbiji čvrsto veruje u novi početak za Balkan, ali dodaje da takav početak iziskuje liderstvo te novi i ujedinjeniji pristup.

"Ovo vreme iziskuje novi i ujedinjeniji pristup za jednu budućnost koja bi trebalo da bude bolja za sve naše narode, ostavljajući iza sebe sve ono iz prošlosti što nas je, ne samo sprečavalo da krenemo napred, već i izazvalo mnoge sukobe te donelo mnoga krvoprolića, a koje bi trebalo da ostavimo prošlosti da zajedno ispiše novu istoriju o miru i regionalnoj saradnji", izjavio je Rama u razgovoru za agenciju Anadolija.

Komentirajući odnose u regionu, albanski premijer se osvrnuo na nedavno održanu Konferenciju posvećenu Zapadnom Balkanu u Berlinu, a pod pokroviteljstvom nemačke vlade, oocenivši taj skup kao istorijski za Balkan, prenosi Tanjug.

Ta je konferencija, kako kaže, u konkretnom smislu prikazala svest i volju jedne moćne zemlje kao što je Nemačka, te njene kancelarke Angele Merkel, o potrebi Evrope za Balkanom.

"Danas, mi verujemo da je Balkan potreban Evropi, kao što je i Evropa potrebna Balkanu. Konferencija u Berlinu je otvorila novu stranicu i sada je na nama svima na Balkanu da, bez gubljenja vremena, ostvarimo na nove načine saradnju na mnogim poljima, kazao je Rama.

Istakavši da je Balkan područje koje je na početku svoje novije istorije bez konflikata među državama, Rama je ocenio da istovremeno zemlje Balkana poseduje veliki potencijal za ekonomski razvoj, pod uslovom da se taj potencijal posebno iskoristi kroz regionalnu saradnju.


#   Albanija   Edi Rama
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima