Južna Srbija Info

Skupština Srbije: Pitanja o Bleru, DS kreditima, jeftinijim stanovima

Bookmark and Share

10.03.2015. Južna Srbija Info

Poslanici Skupštine Srbije i danas su iskoristili pravo da postavljaju pitanja nadležnima.

Skupština Srbije: Pitanja o Bleru, DS kreditima, jeftinijim stanovima

Gordana Čomić DS

Tako su naprednjaci pitali da li je DS vratila kredit Razvojnoj banci Vojvodine uzet 2012. za potrebe izborne kampanje, SDS šta je sa obećanjima predstavnika vlasti da će gradnji jeftine stanove, kao i ko su "Blerovi ljudi", da li su i oni članovi vlade, a SPO zašto nema filmova o Balkanskim ratovima...

U delu sednice u kojoj poslanici svakog utorka koriste pravo da od predstavnika vlasti zatraže određene infomacije, poslanik SNS Dragan Šormaz upitao je MUP dokle se stiglo sa istragom o RBV, da li su demokrate do sada vratile kredit, pod kojim uslovima je on uzet i da li je RBV imala bilo kakve garancije za to.

- Po mojim informacijama nije imala nikakve garancije i taj kredit još nije vraćen. Konačno je došlo vreme da sa tim raščistimo i da gradjani vide šta se radilo i na koji način se vodila država - rekao je Šormaz.

Dragan Šormaz

On je od MUP zatrazio odgovor o istrazi u vezi sa time kako je Miroslav Mišković došao u posed zemljišta, na kojem je danas upravna zgrada "Delta holdinga", za 150.000 evra, po ceni koja je 36 puta manja od današnje tržišne, čime je država oštećena za više od pet miliona evra.

Poslanici SDS su zatražili informacije o obećanjima predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da će početi izgradnja jeftinih stanova, čiji će kvadrat koštati 387 evra i da će kranovi biti po celoj zemlji.

Janko Veselinović

- Nisam video nijedan kran širom Srbije. Moje drugo pitanje je kako teče proizvodnje Mercedesa u Srbji - rekao je zamenik šefa posalničkog kluba SDS Janko Veselinović.
 
Njega je interesovalo i kada će biti postavljeni ambasadori u Nemačkoj i drugim važnim zemljama, ali i kakvu ulogu imaju ljudi iz tima Tonija Blera u Vladi Srbije.

- Moje današnje pitanje tiče se novih članova vlade, ne znam kakvu oni ulogu imaju, a odnosi se na tim Tonija Blera. Kakav status Toni Bler ima u vladi, da li ima svog čoveka u vladi kao člana vlade, ko ih plaća, da li ćemo u skupštini uskoro dobiti ime tog čoveka i da li će biti izabran kao ministar za saradnju sa Blerovom kompanijom - rekao je Veselinović.

Poslanica DS Gordana Čomić zatražila je obaveštenje zbog čega se prestalo sa finansiranjem portala "Sindeks" koji je, kako je ocenila, jedan od osnovnih alata za naučnu zajednicu.
 

Gordana Čomić
- Ne vidim nijedan logični razlog zašto da se uskraćuje jedan takav portal naučno istraživačkoj sceni. To je nedopustivo i očekujem da mi ministar prosvete i nauke (Srđan) Verbić odogovori o razlozima i motivima da se ovako nešto uradi - rekla je Čomić.

Poslanici SPO su ukazali da u srpskoj filmskoj industriji ima veoma malo filmova koji se bave Balkanskim ratovima i Prvim svetskim ratom i da osim filma "Marš na Drinu" nema nijednog kadra koji se bave sjajnim pobedama u tim ratovima.

- To je velika sramota. Do besvesti se repriziraju serijali poput 'Otpisanih' i 'Povratka otpisanih' u kojima se ponovo forsiraju ideološke podele. Mi nemamo film o Kolubarskoj bitci, najsjajnijoj pobedi srpske vojske, o 1.300 kaplara, nemamo nijedan o boravku vojske na Krfu... Komunizam je iz Srbije otišao, ali najveći problem Srbije je u komunističkom nasleđu - rekao je poslanik te sranke Mirko Čikiriz.

On je upitao šta će se uraditi da bi se ispravila ta nepravda.

Poslanike LSV interesovalo je kako će biti rešen problem poremećaja u otkupu mleka i stoke u Srbiji i kada će se utvrditi zbog čijih je interesa dozvolljen uvoz mesa, a poslanike NS da li će sve socijalne katgorije koje u ovom trenutku imaju popuste za struju imati te popuste i nakon 1. aprila, za kada je najavljeno poskupljenje tog energenta.
 
Poslanik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi upitao je zbog čega i na osnovu kojih argumenata predstavnici Vlade Srbije optužuju Albance za prekid razgovora o poboljšanju stanja u tom delu zemlje.

Poslanici su nastavili sednicu raspravom o 37 amandmana na predložene izmene zakona o hemikalijama, o biocidnim proizvodima i o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, posle čega će se i izjasniti o tim aktima.

 

Tanjug, Južna Srbija Info

Komentara: 0


#   DS   SNS   poskupljenje   Južna Srbija region   Riza Halimi   poslanik   Južna Srbija Info   krediti   Delta holding   Skupština Srbije   SDS   Marš na Drinu   Toni Bler       Janko Veselinović   Dragan Šormaz   Miroslav Mišković
@demokrate @sns_srbija @juznasrbija @socdemstranka @


 


[ Dodaj komentar ]