Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

SPS preuzima glavnu reč u Nišu

rssBookmark and Share

07.06.2012. Izvor : Agencija TANJUG |

Predsednik Gradskog odbora SPS-a u Nišu Slavoljub Vlajković rekao je da će ta stranka pokušati da preuzme inicijativu u pregovorima o koalicionoj većini.

SPS preuzima glavnu reč u Nišu

Povodom navoda u medijima da je "SPS-u pukao film zbog nejedinstva među niškim demokratama" i da bi koalicija sa SNS mogla biti realnost, Vlajković je rekao da se SPS nikada nije bavio odnosima u drugim strankama. "Naš cilj je stvaranje najšire koalicije u gradu koja bi bila garant političke stabilnosti", rekao je Vlajković.

O formiranju većine, na poziv DS-a, završena je prva runda razgovora s predstavnicima SPS-PUPS-JS, URS i LDP. S druge strane, sa SPS-PUPS-JS razgovarala je i SNS, ali i sa predstavnicima DSS-a i LDP-a.

Na pisanje medija da bi demokrate mogle da izgube vlast u Nišu ukoliko ne amortizuju unutarpartijske sukobe u gradskom odboru, kandidat za gradonačelnika DS-a i aktuelni predsednik gradske opština Medijana Dragoslav Ćirković rekao je da u toj stranci nikada nisu krili da ne misle uvek isto o svim pitanjima.

"Nikada nismo krili da u DS-u ne mislimo uvek isto o svim pitanjima, ali te razlike nisu takvih razmera da bi mogle da ugroze glasanje u Skupštini grada", rekao je Ćirković, reagujući na navode da bi pojedini odbornici DS-a mogli da budu protiv njegovog izbora za gradonačelnika zbog toga što podržavaju aktuelnog prvog čoveka grada iz redova demokarata Miloša Simonovića. "Dogovori ne idu lako, ali nisam siguran da to nije slučaj i u drugim strankama, mi, međutim, ne želimo da se bavimo odnosima u tim drugim strankama", kazao je Ćirković.

Ćirković smatra da je svako dužan da primiri svoje članove u odborničkoj grupi, jer je svako od odbornika znao pod kojom firmom je nastupao na izborima. Prema njegovim rečima, ukoliko bi se desilo da neko ne želi da zastupa politiku DS-a, može da bira drugu stranku ili nastupa kao samostalan odbornik, ali će biti isključen iz DS-a, kazao je Ćirković. On je napomenuo i da razgovori sa socijalistima nisu prekinuti.

Predsednik Gradskog odbora SNS-a, koja je osvojila najviše mandata u Nišu, Zoran Perišić rekao je da toj stranci nije problem da se odrekne mesta gradonačelnika ukoliko je to pitanje prepreka za formiranje većine. On je potvrdio da će razgovori s potencijalnim partnerima biti nastavljeni i da bi voleo da oni budu završeni kako se na sednicu Skupštine grada 14. juna ne bi išlo bez dogovorene većine.

Gradski menadžer LDP-a u Nišu Predrag Jelenković rekao je da postoji bojazan u DS-u da neki odbornici ne bi glasali za Ćirkovića, a ta bojazan je posledica ukupno stvorene atmosfere koja dolazi iz tog tabora i koja je stvorena povodom pregovora o većini.

Treba videti šta se događa u SPS-u i njihovoj odborničkoj grupi povodom glasanja za gradonačelnika i da li tamo postoji jedinstvo, ukazao je Jelenković, dodajući da bi LDP mogla da nađe rešenje za gradonačelnika ako bi to bio način da se smire strasti oko tog pitanja.

Na lokalnim izborima SNS je osvojila 17 mandata, DS 15, URS 11, SPS-PUPS-JS 10, a DSS i LDP po četiri mandata.


#   DS   SPS   Miloš Simonović   Zoran Perišić   Slavoljub Vlajković   LDP   Dragoslav Ćirković   Predrag Jelenković
@demokrate @socijalisti @ProfdrPerisic @ldp @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima