Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Šta je istina, 11 uslova Nemačke, ili ne?

Bookmark and Share

09.12.2014. Z.S, Južna Srbija Info

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić vešto u svom maniru, odbio je danas da komentariše navode iz medija o 11 uslova Nemačke za otvaranje poglavlja u pregovorima Srbije i EU, izjavivši samo da Srbija neće priznati Kosovo.

Šta je istina, 11 uslova Nemačke, ili ne?

Premijer je potpuno u pravu kada kaže da, .. Niko ne traži da Srbija prizna Kosovo? A, čitajući ove navde u medijima (11 uslova), mi i ne možemo to da prpoznamo u tom konekstu. Ostaje da vidimo kako će se te eventualne ''odredbe'' Nemačke primenjivati u praksi.

Aleksandar Vučić je naveo da postoji želja velikog broja članica EU da poglavlje 32 bude otvoreno samo zajedno sa poglavljem 35 o Kosovu, a to znači preduzimanje još nekih unilateralnih ili zajedničkih akcija sa prištinskom vladom i da u tome ne vidi neko veliko otkriće.

Vučić je povodom pisanja medija o 11 uslova iz Nemačke za otvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, podvukao da nigde ne piše da Srbija mora da prizna Kosovo.

Republika Srbija traži najracionalnija moguća rešenja za sva pitanja, a da nijednog sekunda ne ugrozi terotorijalni integritet i istovremeno očuva stabilnost u regionu - kazao je premijer i podsetio da postoji želja kod jednog dela članica EU da poglavlje 32 veže za 35, što bi značilo preduzimanje još nekih unilateralnih ili zajedničkih akcija sa prištinskom vladom po pitanju Kosova.

To i nije nikakvo otkriće.Znali smo to i ranije i mi smo radili svoj posao. Na drugima je da ocene, istakao je Aleksanadr Vučić, odgovarajući na postavljena pitanja novinara u Palati Srbija u Beogradu.

Premijer je naveo da građani Kosova na prelazima moraju da imaju i dodatni papir, pored pasoša.

Na pitanje novinara,..  kako će građani Kosova prelaziti granicu na beogradskom aerodromu, Vučić je odgovorio da bi on mnogo voleo da Er Srbija leti za Prištinu i da je on "odobrio tu ideju".

O telefonskom razgovoru sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim o prekidu gradnje gasovoda Južni tok, Vučić je rekao tek da "razgovor nije bio kratak" i odbio da iznese  detalje.

Iz iskustava, vrlo brzo, imaćemo priliku da saznamo šta je zapravo istina, bilo ona ''upakovana'' u neke nove sporazume i opravdanja odnosima o dobrom susedstvu i suživotu.


#   EU   Aleksandar Vučić   Nemačka   Er Srbija   pregovori   pristup  
@avucic @airserbia @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima