Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Veliki broj izbornih nepravilnosti u Aleksincu

rssBookmark and Share

Aleksinac 14.04.2016.

Ovih dana prilično je objava na društvenim mrežama, ali i u aleksinačkim medijima, koje govore o neregularnostima u predizbornom procesu u aleksinačkoj opštini.

Veliki broj izbornih nepravilnosti u Aleksincu

Kandidat SNS-a overavač potpisa

Protiv Opštinske izborne komisije u Aleksincu podignuta je tužba zbog toga što je za overavača potpisa postavljena Jasmina Stošić, koja je ujedno i kandidat na izbornoj listi „Aleksandar Vučić Srbija pobeđuje“ čije je potpise overavala, piše portal Opozicionar.

Znajući da se radi o sukobu interesa, Ivica Sekulić podneo je tužbu Upravnom sudu u Aleksincu. On smatra da je proglašenje izborne liste nezakonito, s obzirom na to da je u prikupljanju potpisa za ovu izbornu listu učestvovala Jasmina Stošić, sekretarica načelnika opštinske uprave Aleksinac i overavač potpisa u okviru prikupljanja potpisa za izbornu listu Koalicija Aleksandar Vučić Srbija pobeđuje.

Jasmina Stošić nalazi se pod rednim brojem 39 na pomenutoj listi i samim njenim imenovanjem za overivača izborne liste prekršen je Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Stošić je potpise overavala u prostorijama stranke čiji je funkcioner, aktivista i odbornički kandidat. Na ovaj način, kako stoji u tužbi, javni interesi podređeni su privatnom interesu.

 

Kandidat za odbornika podneo prijavu protiv izborne komisije

Vladica Milovanović, odbornički kandidat iz Prćilovice podneo je prigovor Opštinskoj izbornoj komisiji.

U prigovoru navodi da je u toku sakupljanja potpisa za opštinsku izbornu listu Srpske napredne stranke učinjeno niz propusta, čime je prekršeno nekoliko zakona koji definišu tu oblast.

Vladica Milovanović za Aleksinac Net kaže "da je krajnje nelogično, ali i nezakonito da lice koje je angažovano da bude kontrolor i overavač potpisa za jednu izbornu listu, bude i lice koje se na toj listi nalazi kao odbornički kandidat. Očigledan sukob interesa zar ne?" tvrdi Milovanović.

Kopiju prigovora dostavljamo na uvid našim čitaocima kako bi imali mogućnost da vide sve sporne detalje na koje ukazuje odbornički kandidat za Prćilovicu, Vladica Milovanović.

 

Prigovor SRS-a Opštinskoj izbornoj komisiji

Opštinski odbor Srpske radikalne stranke u Aleksincu podneo je prigovor Opštinskoj izbornoj komisiji protiv Rešenja kojim se utvrđuje da Stranka Rusa Srbije ima položaj nacionalne manjine na teritoriji opštine Aleksinac, kao i na Rešenje o proglašenju Izborne liste broj 8 "Stranka Rusa Srbije".

Prigovor se podnosi jer nisu ispunjeni zakonski uslovi propisanim članom 9. Zakona o lokalnim izborima. Na teritoriji opštine Aleksinac ne postoji zajednica Ruske nacionalne manjine, tako da je proglašenjem liste došlo do zloupotrebe prava i nepoštovanja zakona od strane Opštinske izborne komisije u Aleksincu.

 

Radikali uputili Žalbu Upravnom sudu

Predsednik Opštinskog odbora Srpske radikalne stranke, Dragan Jovanović, u ime Opštinskog odbora Srpske radikalne stranke, 9.4.2016. godine, podneo je Opštinskoj izbornoj komisiji Prigovor na Rešenje o proglašenju Izborne liste broj 8 "Stranka Rusa Srbije" i Rešenje kojim se utvrđuje da Stranka Rusa Srbije ima položaj nacionalne manjine na teritoriji opštine Aleksinac.

Sudbina ovog Prigovora bila je poput sudbina ostalih prigovora upućenih zbog zloupotrebe zakona i nezakonitog rada Opštinske izborne komisije-što znači da je tankom većinom ODBIJEN.

Zbog toga su radikali rešili da pravdu zatraže pred višom instancom, pa je  11.4.2016. godine upućena žalba protiv Rešenja Opštinske izborne komisije Upravnom sudu Republike Srbije.

 

Dimiću i Ranđeloviću onemogućen uvid u izborni materijal

Ovlašćenim podnosiocima izborne liste „ODGOVORNO ZA ALEKSINAC - IVAN DIMIĆ“, Bobanu Ranđeloviću i Ivanu Dimiću, onemogućen je uvid u izborni materijal, iako su po zakonu imali pravo na to.

Član 26. stav 4. Zakona o lokalnim izborima glasi: „Svaki podnosilac izborne liste ima pravo da u roku od 48 časova od dana objavljivanja zbirne izborne liste izvrši, preko lica koje ovlasti, uvid u sve podnete izborne liste i dokumentaciju podnetu uz njih.“

Opštinska izborna komisija je utvrdila zbirnu izbornu listu 13. aprila u 13 časova. Ranđelović i Dimić podneli su zahtev za uvid u dokumentaciju u 14 časova istog dana. Međutim, skoro 24 časa nakon početka zakonskog roka nije im omogućen uvid.

Vrata Opštinske izborne komisije su zaključana, predsednik i sekretar OIK stalno su „službeno odsutni“, a rok prolazi.

„U više navrata pokušali smo da nam neko iz OIK-a omogući da pregledamo dokumentaciju za predate izborne liste, na šta po zakonu imamo pravo. Predsednik i članovi OIK beže od nas i prebacuju odgovornost jedni na druge. Osnovano sumnjamo da postoji namera da nam se onemogući da utvrdimo određene nepravilnosti kod kandidovanja liste SNS „Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje“ i da se svesno kriju neke nezakonitosti.“ - kaže Ranđelović

O nepravilnostima u Aleksincu obavešteni su posmatrači OEBS-a i pojedini mediji.


#   Aleksinac   Aleksandar Vučić   Boban Ranđelović   Ivan Dimić   OEBS   Dragan Jovanović   Opštinski odbor   sukob interesa   Vladica Milovanović Šime   izbori 2016   izborne liste   Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje   OIK   Jasmina Stošić     izborni materijal   Stranka Rusa Srbije
@avucic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima