Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U 2014. smanjenje broja službenika

rssBookmark and Share

Leskovac 05.01.2014. Tanjug

Leskovac u 2014. godini očekuje da se u oblast poljoprivrede uloži od 20 do 30 miliona evra, izjavio je gradonačelnik Goran Cvetanović.

U 2014. smanjenje broja službenika

Podsećajući da u Leskovu ima 24.000 registrovanih poljoprivrednih proizvođača, Cvetanović je istakao da je ulaganje u poljoprivredu perspektiva tog kraja.

"Očekujemo da se 2014. investira možda od 20 do 30 miliona evra u oblast poljoprivrede. Mi smo jedini grad koji ima dva poljoprivredna brenda, ajavar i roštilj meso i sada planiramo i treći - 'leskovačku spržu'", rekao je Cvetanović.

U ovoj godini nastavlja se izgradnja Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda nedaleko od grada, koje treba da bude završeno 2015, kazao je Cvetanović, podsećajući da je za izgradnju tog postrojenja EU obezbedila 10,5 miliona evra, vlada Holandije osam miliona evra, a Vlada Srbije još oko šest miliona evra.

"U pitanju je kapitalni objekat, fabrika za prečisćavanje otpadnih voda, vredna 24 miliona evra. Pored toga, higijena u gradu je na mnogo višem nivou, građani su zadovoljni načinom i komunikacijom sa lokalnom samoupravom, ali ono što je najveća briga grada Leskovca jeste veliki broj nezaposlenih", rekao je Cvetanović.

Prema njegovim rečima, u 2014. prioritet lokalne samouprave biće usmeren na samozapošljavanje.

"Iz lokalnog budžeta prošle godine investirali smo 60 miliona dinara za samozapošljavanje, a ove godine planiramo oko 30 miliona dinara", istakao je gradonačelnik Leskovca, ukazujući da je najbitnije da građani postanu svesni da je "zapošljavanje u lokalnoj samoupravi prošlost".

Cvetanović smatra da se, iako je lokalna vlast u 2013. dobro radila, moglo i više, ali da je otežavajuću okolnost predstavljao nasleđeni dug koji je vladajuća koalicija u Leskovcu sa SNS na čelu preuzela od bivše gradske vlasti, na čijem je čelu bila DS, kao i veliki broj službenika u lokalnoj administraciji.

"Nasledili smo dug od dve milijarde, ali smo uspeli da vratimo 1,2 milijarde dinara. Napravili smo finansijski sistem koji može da funkcioniše, vraćamo dugove, regulisali smo obaveze prema EPS-u i ostalim dobavljačima, a ono što je najbitnije počeli smo sa projektima koje možemo da realizujemo u narednom periodu", kazao je Cvetanović.

Komentarišući zaobilaženje nove trase autoputa E75 Leskovca, uz obrazloženje da se to radi zbog širenja grada, Cvetanović je ocenio da je to dovelo do iseljavanja oko 10.000 ljudi.

On je upozorio na to da će mnoga mesta, poput Predejana i naselja u Grdeličkoj klisuri, takođe, biti odsečena ako se ne urade dobre petlje na autoputu i ako se u tim mestima, koja sada žive od putnika u tranzitu, ne otvore mini pogoni.

"Mogu da ih zamolim i apelujem da vode računa o jugu Srbije ne samo zbog administrativne granice sa Kosovom i Metohijom, već zato što su to marljivi i vredni ljudi, a migracija je sve više prisutna", naglasio je Cvetanović.

Govoreći o brojnoj lokalnoj administraciji, gradonačelnik je upozorio službenike da njihova radna mesta zavise od njih samih.

Prema njegovim rečima, 1.200 zaposlenih je veliki broj, a još 317 njih, koji su ranije otpušteni, sudskim presudama se vraća na posao, što grad dodatno opterećuje.

Cvetanović je napomenuo da je tokom 2013. godine svakoj osobi koja je vraćena na posao uplaćeno tri miliona dinara odštete, što ukupno iznosi oko 80 miliona dinara, a u 2014. će taj iznos biti još veći.

"Pokušaćemo da se racionalno ponašamo, da svi koji rade opravdaju platu koju primaju, a ako se to ne desi, oni će sami sebe da eliminišu svojim radom", kategoričan je Cvetanović.

Gradonačelnik je najavio da će početkom 2014. veliki broj službenika biti uključen u pripremu projekata kojima će grad konkurisati za evropske predpristupne fondove, jer smatra da je to velika šansa za lokalne samouprave.


#   Leskovac   gradonačelnik   Goran Cvetanović     umanjenje   radna mesta   prečišćavanje
@CvetanovicG @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima