Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Poseban dan: Uz veliku radost brojne Nišlije proslavile Duhove - Silazak Svetog duha na apostole (FOTO)

rssBookmark and Share

Niš 07.06.2020. Južna Srbija Info

Svetu arhijerejsku liturgiju, služio je Njegovo Preosveštenstvo, Episkop niški Arsenije, uz sazluženje sveštenstva Eparhije niške.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Služba Pedesetnice je posebna u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, vrlo svečana i uzvišena.

Silazak Svetog Duha na apostole, Pedesetnica ili Trojica u narodu, slava je niškog Sabornog hrama i ove godine je obeležena litijom niškim ulicama, nakon čega je blagosiljen i sečen slavski kolač.

Svečanoj liturgiji prisustvovali su i načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, gradonačelnik Darko Bulatović, predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković kao i general-potpukovinik Milosav Simović, komandant Kopnene Vojske Srbije, dr Dragan Antić, rektor Univerziteta u Nišu ali i predstavnici gradskih opština, ustanova i institucija, kao i brojne zvanice iz javnog života.

“Ovaj veliki praznik proslavlja naš Saborni hram ali i naša crkva, to je praznik konstituisanja ili ustanovljenja Hristove crkve na zemlji. Silaskom duha svetoga izvršava se ona misija zbog koje je gospod naš Isus Hrist  došao na zemlju, a to je da  ustanovi crkvu svoju koja jeste mesto našega spasenja, mesto u kome se služe sveta liturgija”, nadahnuto je govorio Episkop niški Arsenije, čestitajići slavu svima.

Ovogodišnje obeležavanje slave Sabornog hrama je od posebnog značaja jer je održana tradicionalna litaja i prvo kađanje Grada, nakon epidemije virusa korona.

“Saborni hram svojim zvonima danas objavljuje svetu Pedesetnicu, rođendan crkve, pobedu crkve  i na neki način pobedu grada nad pandemijom koja nas je zadesila. Danas smo prvi put izašli sa svečanom litijom, da prođemo gradom, da ga okadimo i blagoslovimo i da  zaištemo blagoslov od Boga da nas sreća i dobro zdravlje prate”, kazao je otac Branko Cincarević, starešina Sabornog hrama.

Domaćini slave bili su dr Dragana Petković, direktor Studentskog kulturnog centra Niš, dr Marjan Mišić, direktor Gimnazije „Svetozar marković“ i Ivan Mihajlović, direktor Regionalne razvojne agencije „Jug“. U proslavi su učestvovali NCPD Branko, Vojni orkestar Niš Kopnene vojske, kao i učenici niških osnovnih škola.

“Izuzetna je čast biti domaćin slave Sabornog hrama obzirom na tradiciju i značaj koji hram ima ovaj grad. Kao predstavnik Gimnazije “Svetozar Marković” u kojoj preko 50 odsto učenika sluša versku nastavu, ovo je čast za sve nas i naše učenike”, kazao je Marijan Mišić, direktor Gimnazije “Svetozar Marković”.

Dr Dragana Petković, direktora SKC-a Niš je istakla da je ustanova koju ona vodi prvi put domaćin slave Sabornog frama, ali da je za njih to velika čast.

“Ovo je velika čast i za SKC ali i za sve studente Univerziteta u Nišu”, kazala je Petković.

Litija  je prošla Prijezdinom ulicom, Obrenovićevom, Trgom 14. oktobar, pa opet Prijezdinom, vraćajući se u portu Sabornog hrama.

Slavski kolač je predat budućim domaćinima, Oliveru Paunoviću, direktoru „Siti marketinga“, Srđanu Saviću, direktoru Niškog kulturnog centra i Zoranu Stamenkoviću i Darku Pržanu, privatnim preduzetnicima. Zahvaljujem se i NCPD "Branko", koji više od sto godina učestvuje na sasaluženju svojim pojanjem, izjavio je Preosvećeni vladika Arsenije.

Pored ostalih u Litiji su učesvvovali i učenici Gimnanzije "Svetozar Marković", koje je predvodio profesor veronauke, Ivan Nikolić.


#   Niš   SPC   Dragana Sotirovski   Saborna crkva   Dragan Antić   Rade Rajković   Milosav Simović   Duhovi   Branko Cincarević   Marjan Mišić   Vladika Arsenije
#GradonacelnicaN @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima