Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Veče za pamćenje: Proslava jubileja 200 godina Sabornog hrama u Nišu (FOTO)

rssBookmark and Share

Niš 17.11.2019. Južna Srbija Info

Večernjom službom u Malom Sabornom hramu u Nišu i Svečanom akademijom u Svetosavskom domu počela je centralna proslava 200 godina od izgradnje crkve Sabora Svetih Arhangela.

Foto: Vanja Keser
Foto: Vanja Keser

Njegova svetost Patrijarh srpski G.G. Irinej prisustvovao je Svečenoj akademiji povodom obeležavanja 200 godina Sabornog hrama Svetih Arhangela u Nišu.

Večernjom službom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop kruševački  G. G. David.

Patrijarha je u porti Saborne crkve dočekao vladika niški Arsenije sa sveštenicima Eparhije niške.

Njegov dolazak u Niš gde je preko 35 godina proveo kao episkop i među narodom bio omiljen, sa nestrpljenjem je očekivao i veliki broj građana.

Pre svečane akademije u 17 sati služena je Večernja služba u Malom Sabornom hramu, koji je nakon završetka rekonstrukcije ponovo otvoren, kojoj je prisustvovalo desetak episkopa SPC i sestrinskih-pomesnih crkava. Večernjoj službi su prisustvovali i gradonačelnik grada Darko Bulatović, predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković, komandant Kopnene vojske Srbije general – potpukovnik Milosav Simović, predsednici niških gradskih opština i predstavnici gradskih institucija. Nakon toga je održana Svečanaakademija u Svetosavskom domu.

Na akademiji su učestvovali mali i vekiki hor NCPD "Branko", glumci Narodnog pozorišta iz Niša, operska prmadona Dragana Moles i naratori Emilija Radmilović i Ivica Džunić.

Danas Njegova svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej služi Svetu arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu Silaska Svetog Duha na apostole u Nišu, Velika Saborna crkva, u prisustvu više Arhijereja Srpske Pravoslavne Crkve, kao i drugih pomesnih crkava.

“Ovo je veliki i značajni jubilej za grad Niš i mi se radujemo što ćemo ga proslaviti zajedno sa našim patrijarhom gospodinom Irinejem i vladikom niške Eparhije Arsenijem”, kazao je otac Branko Cincarević. “Nema starije kuće u Nišu od ove crkve. To je najstarija crkva. Baš je tako i zidana jer turski paša je deo dozvolu 1819.godine da se podigne hram koji neće imati ni zvonik ni kube .Hram je zidan kao kuća, ali kuće koja je bogomolja u kojoj se Božije ime slavilo i prizivalo. Taj maleni hram, prelepa lepotica Niška, danas obeležava dva veka svoga postojanja”, kazao je otac Cincarević.

On je dodao da je hram za dva veka imao burnu istoriju.

“Pet puta je hram obnavljan, potapan, spaljivan i mnoge su suze utrte u ovaj hram, ali danas radosni i ponosni obeležavamo ovaj dan. Ne može čoveka da ne trene taj dodir i osećanje da je ovo veliki trenutak i da smo učesnici ovog velikog jubileja.Naš vladika Arsenije je učionio najviše što je mogao. Predvođenji njime mi smo obnovili ovaj naš mali Saborni hram , a obnova je trajala punih 15.godina. On je iznutra živopisan, spolja je potpuno sređen građevinski, pod je promenjen jer je u hramu bila velika vlaga, ikonostas je restauriran na čemu zahvaljujemo Zavodu za zaštitu spomenika i kulture.Ceo mobilijar koji je sada u hramu predstavlja blago novog hrama posvećenog Svetih arhangela. Radujemo se tome, a večeras je u njenu održano prvo bogosluženje posle obnove”, kazao je otac Cincarević.

Obnoviti hram bila je velika želja vladike Arsenija koji je veoma posvećeno pristupio tom poslu i vodio računa o svakom detalju. Najpre su restauirina 64 ikone sa Svete Gore i ikonostas i to su uradili restauratori iz Beograda ali i Nišlija Franc Curk.

Svečanoj akademiji su prisustvovali Arhijereji Srpske Pravoslavne Crkve, visokoprepodobni arhimandrit, iguman manastira Hilandara, protojerej-stavrofor Milutin Timotijević, rektor Prizrenske bogoslovije "Svetih Kirila i Metodija" Edvin Sugarev, generalni konzul Republike Bugarske, predstavnici Odreda Žandarmerije u Nišu, Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog okruga, Darko Bulatović, brojno sveštenstvo i monaštvo Eparhije niške i drugih Eparhija SPC.

Komentara: 0


#   Niš   SPC   Patrijarh Irinej   Dragana Sotirovski   Saborna crkva   Rade Rajković   Crkveno igračko-pevački ansambl Branko   Branko Cincarević   Vladika Arsenije   Mala Saborna crkva
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima