Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Poseta ambasadora Tunisa: Niš i Bizerta – bratski gradovi

rssBookmark and Share

Niš 17.08.2022. Južna Srbija Info

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i Njegova ekselencija ambasador Republike Tunis Seif Alah Režeb potvrdili su u razgovoru u Gradskoj kući rešenost da Grad Niš i tuniski grad Bizerta uskoro potpišu Sporazum o saradnji.

Foto: Grad Niš
Foto: Grad Niš

Inicijativa o bratimljenju Niša i Bizerte potekla je od Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920.

U Bizerti se nalazi najveće srpsko groblje gde počivaju pripadnici Prvog puka niških rezervnih trupa iz Niša i okoline, učesnici Prvog svetskog rata.

Osim istorije koja povezuje dva grada, sagovornici su se saglasili da su Niš i Bizerta industrijski, tehnološki, univerzitetski i kulturni centri sa velikim brojem festivala, da su veoma slični gradovi koji su dobro pozicionirani u svojim zemljama sa velikim razvojnim potencijalima.

U razgovoru u kome je učestvovao direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Dušan Radivojević, istaknute su mogućnosti saradnje dva grada u oblastima privrede, naprednih tehnologija, obrazovanja, kulture i turizma.

Nekoliko organizovanih grupa Tunižana boravila je ovog leta u Nišu, napomenula je gradonačelnica Niša i ocenila da taj podatak ohrabruje.

Njegova ekselencija Seif Alah Režeb posebno je ukazao dobru poziciju Niša kao saobraćajnog čvorišta i na mogućnost da Tunižani koriste naš aerodrom kao centralni za posete Srbiji i regionu.


#   Niš   Dragana Sotirovski   ambasador   Tunis   Seif Alah Režeb - Tunis   Bizerta (Tunis)
#GradonacelnicaN @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima