Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Premijer Vučić u poseti Toličkom okrugu (FOTO)

rssBookmark and Share

Prokuplje 17.10.2016.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas prilikom obilaska Prokuplja da Vlada ima ozbiljne planove za razvoj Topličkog okruga, istakavši da je već upućen poziv turskim investitorima da ulažu u taj deo Srbije.

Premijer Vučić u poseti Toličkom okrugu (FOTO)

Vučić je u tom gradu posetio novoizgrađeni vrtić “Bajka”, pekaru “Paša”, koja je privatno vlasništvo Zorana Mladenovića, i otvorio renovirani Dom kulture.

Došli smo u Prokuplje zato što je ova opština sedište Topličkog okruga i imamo velike planove za sve četiri opštine ovog kraja – Prokuplje, Kuršumliju, Blace i Žitorađu, objasnio je on.

Vlada Srbije je, kako je precizirao, uložila 40 miliona dinara u pomenuti vrtić, u Osnovnu školu "Ratko Pavlović Ćićko" sedam miliona, 14 miliona u Srednju poljoprivrednu školu i dva miliona dinara u Dom za negu starih.

Prema njegovim rečima, ti objekti znače viši životni standard i drugačiji odnos prema ljudima.

Namera Vlade jeste da preko Toplice ide autoput, od Niša do Prištine i Drača, koji će doneti prosperitet za Toplički okrug, a Nišu omogućiti da postane centar i raskrsnica puteva, naveo je premijer.

Vučić je naveo da ukupna vrednost radova iznosi između 600 i 700 miliona evra, dodavši da je Srbija spremna na to da delimično učestvuje u njihovom finansiranju, uz napomenu da se očekuje od EU da saopšti koliko će moći da finansijski doprinese realizaciji ovog projekta.

Srbija je dobro uradila dosadašnji deo posla, ocenio je on i objasnio da se očekuje studija izvodljivosti od Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke.

Vučić je, kada je reč o birokratskim procedurama koje moraju da budu završene, rekao da je Srbija značajno ispred prištinske strane.

Država će svakako graditi autoput kroz Toplički region jer će to veoma uticati na razvoj tog kraja, budući da investitore najviše zanima blizina autoputa, ukazao je premijer.

Takođe, kako je ocenio, ova saobraćajnica će mnogo značiti i za Prokuplje i Kuršumliju, s obzirom na to da prelazi preko njihovih teritorija, ali i za Žitorađe i Blace.

Ima puno opština koje hoćemo da razvijamo, poput Prokuplja koje bi trebalo da formira industrijsku zonu, čije će opremanje Vlada takođe pomoći, naveo je on.

Vlada je spremna da učestvuje u brojnim infrastrukturnim radovima kako bi privukla veći broj investitora, poručio je Vučić, objasnivši da nam je za ulaganja potrebno i otvaranje novih radnih mesta, jer to znači i više novca od poreza.

Premijer je preneo da je turskim investitorima savetovao da ulažu u Žitorađu, a postoje i ozbiljni planovi za Kuršumliju, s obzirom na to da će biti pružena pomoć Kuršumlijskoj banji, koja ima 16.000 kvadrata pokrivenog prostora.

Prema njegovim rečima, neophodno je na neki način povezati Prolom, Lukovsku i Kuršumlijsku banju, što bi dovelo da povećanja broja turista.

Foto: srbija.gov.rs

Komentara: 0


#   Prokuplje   Kuršumlija   Prolom Banja   Žitorađa   Toplički okrug   Aleksandar Vučić   Kuršumlijska Banja   Vlada Republike Srbije   Dom kulture   studija izvodljivosti
@avucic @Vlada_SR @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima