Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Preminuo Aki Rahimovski, pevač „Parnog valjka“

rssBookmark and Share

Niš 22.01.2022. RTS, Južna Srbija Info

Na zvaničnim nalozima na društvenim mrežama jugoslovenskog i hrvatskog rok sastava „Parni valjak“ objavljena je vest da je njihov pevač, Aki Rahimovski, preminuo u 67. godini.

Preminuo Aki Rahimovski, pevač „Parnog valjka“

„Parni valjak“ se pesmom Za malo nježnosti oprostio od svog frontmena, Akija Rahimovskog.

Aleksandar Aki Rahimovski rođen je u Nišu, ali se ubrzo sa porodicom preselio u Skoplje. Pošto mu je otac bio profesor muzike, sa sedam godina je krenuo u muzičku školu, odsek klavir i pevanje.

Kao tinejdžer bio je član nekoliko rok sastava od kojih su neki grupe „Vakuum“, „Krvna braća“ i „Tor“, sa kojom je nastupio na festivalu u Zagrebu 1975. godine.

Iste godine upoznaje gitaristu i kompozitora Huseina Hasanefendića Husa i Juricu Pađena. U saradnji sa menadžerom Vladimirom Mihaljekom Mihom osnivaju prvu postavu „Parnog valjka“.

Ime grupe je izabrano po prvoj pesmi koju su uvežbavali da sviraju, Ja sam parni valjak, koju je Hasanefendić napisao dok je bio član „Grupe 220“.

Uskoro su počela da izdaju singlove, a 1976. su objavili prvi studijski album Dođite na šou za PGP RTB. Prvi nastup su imali u Beogradu u hali „Pionir“, gde su nastupili sa Oliverom Mandićem i „JU grupom“.

Drugi album, Glavom kroz zid, objavljuju već 1977. za zagrebački „Jugoton“, a Gradske priče po izlasku Hasanefendića i Rahimovskog iz vojske, 1979. godine.

Na ovom albumu se našla i pesma Branimira Štulića Jablan, a izdvojile su se i pesme Ulične tuče i Stranica dnevnika, koja se smatra prvim pravim hitom „Parnog valjka“.

Posle velikog uspeha ove ploče, pod nazivom "Steam Roller" objavljuju za izdavačku kuću Si-Bi-Es album City Kids namnjen za tržište Zapadne Evrope.

Osamdesetih godina nižu se albumi, Vrijeme je na našoj strani, Glavnom ulicom, Uhvati ritam, Pokreni se!, Anđeli se dosađuju na kojem se našao čuveni hit Jesen u meni ... Svi albumi dostižu zlatne i platinaste tiraže od više miliona prodatih primeraka.  

Godine 1991. povodom 15 godina rada, „Parni valjak“ objavljuje album snimljen uživo Svih 15 godina na kojem se našlo 29 pesama, a iste godine objavljuju i kompilaciju Pusti nek traje.
Jedan od najuspešnijih i najprodavnijih hrvatskih albuma objavljuju 1995. godine, Bez struje: Live in ZeKaeM, a do 2000. snimaju još dva studijska albuma.

Na tridesetu godišnjicu „Parnog valjka“ Hus odlučuje da prestane sa koncertnim aktivnostima, dok ostatak sastava, pod vođstvom Akija Rahimovskog nastavlja sa radom.

U jesen 2009. godine objavljuju veliki povratak u sastavu: Aki, Hus, Brk, Prexi, Bero i novi bubnjar, Dalibor Marinković Dado i kreću na turneju na kojoj potvrđuju da su u samom vrhu popularnosti. Posećuju veće gradove u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, a u oktobru 2010. godine čak dva puta rasprodaju Beogradsku arenu i najavljuju koncerte po ostatku Srbije.

Privatni život skrivao od javnosti

O privatnom životu Akija Rahimovskog se znalo jako malo. Pre dve godine je po treći put postao otac. Dobio je ćerkicu Antoniju sa 27 godina mlađom Slovenkom, Barbarom Vesel.

Zna se da se ženio dva puta i da iz prvog braka ima sina Kristijana koji je takođe poznati muzičar, a iz drugog ćerku Dinu. Sa drugom suprugom je u braku prvoveo 40 godina, ali se nikada nisu pojavili zajedno u javnosti.

Rahimovski je 2018. godine doživeo lakši moždani udar, ali se brzo oporavio.


#   Niš   rok muzika   In memoriam   Aki Rahimovski   Parni valjak grupa
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima