Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Preminuo Kornelije Bata Kovač

rssBookmark and Share

13.09.2022. Tanjug, RTS

Kompozitor Kornelije Kovač preminuo je u 81. godini, navodi Tanjug. Kovač je bio jedan od najplodonosnijih kompozitora, pijanista i autor nekih od najvećih hitova na prostoru bivše Jugoslavije.

RTS Screenshot
RTS Screenshot

Kornelije Kovač rođen je 1942. godine u Nišu. Odrastao je u muzičkoj porodici. Otac mu je bio violonista, majka pevačica u operskom horu, a brat pevač.

Prvu kompoziciju Pusti trotoari komponovao je sa 14 godina, a prvi nastup imao je u subotičkoj gimnaziji.

Muzičku karijeru započinje 1961. godine. Zahvaljujući svojoj svestranosti, velikom talentu i odličnom obrazovanju koje je stekao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, osniva svoj prvi bend – džez trio BKB.

Posle nekoliko godina i nastupa u brojnim orkestrima, Kovač se 1966. godine pridružuje legendarnoj sarajevskoj grupi „Indeksi“.

Sledeće godine putuju na turneju po SSSR-u. Osim što je svirao klavijature, za sarajevski bend je napisao i dve pesme – Boj na Mišaru i Ako jednom budeš sama.

Po odsluženju vojnog roka odlučio je da se preseli u Beograd, gde je 1968. godine osnovao „Korni grupu“, koja je stekla veliku popularnost širom SFRJ.

U tom periodu sarađivao je sa velikim brojem najvećih imena rok i pop scene Jugoslavije – Biserom Veletanlić, Zdravkom Čolićem, Dušanom Prelevićem, Bobom Stefanovićem i mnogim drugim.

Sa „Korni grupom“ je 1974. godine predstavljao Jugoslaviju na „Pesmi Evrovizije“.

Po raspadu „Korni grupe“, Kornelije Kovač je započeo veoma uspešnu solo karijeru kao kompozitor, procudent i muzičar na instrumentima sa klavijaturama.

Pisao je muziku za mnoge izvođače, poput Olivere Katarine, Nede Ukraden, Mikija Jevremovića, Miše Markovića, Lepe Brene, Bisere Veletanlić.

Kornelije Kovač je u filmskoj muzici bio vrlo uspešan. Najpoznatiji filmovi za koje je radio muziku: Bube u glavi, Kvar, Una, Halo taksi, Živeti kao sav normalan svet, Vreme leoparda, Ljubi, ljubi, al' glavu ne gubi...


#   muzika   In memoriam   kompozitor   Korenelije Bata Kovač   Bata Kovač
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima