Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Preminuo Predrag Živković Tozovac - legenda srpske muzike (VIDEO)

Bookmark and Share

06.04.2021. Južna Srbija Info

Danas je u Beogradu na VMA klinici u 86. godini, preminuo čuveni pevač narodne muzike Predrag Živković Tozovac.

Foto: Vikipedija
Foto: Vikipedija

Tozovac će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić odobrio je da velikan srpske narodne muzike Predrag Živković Tozovac bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Rođen je u Kraljevu (danas Srbija, tada Jugoslavija), od oca Svetozara-Toze Živkovića po kojem je i dobio nadimak i majke Budimke. Pravo ime mu je Predrag Živković. Otac Toza je u to vreme bio čuveni harmonikaš i držao je kafanu u Mataruškoj Banji, gde je mali Predrag provodio često svoje vreme slušajući stare narodne pesme. Oca Tozu su Nemci streljali 1941. godine. Na harmonici koja mu je ostala od oca, počeo je da svira i tako zarađuje za hleb, svirajući na svadbama sa samo 10 godina.

Pored harmonike, naučio je da svira bubnjeve i trubu. Završio je gimnaziju i studije ekonomije. Prve singlove je snimio 11. juna 1965. godine („Olistala šuma”, „Oči su ti tugom prelivene”, „Kad povedem kolo moje”, „Jesen stigla i u naša sela”).

Postaje poznat 1967. godine pesmom za singl ploču (pesma Miće Milutinovića) „Ispod lipe, kraj potoka”. Iste godine snima četiri singla u duetu sa Silvanom Armenulić („Devojčice garava”).

Njegova velika popularnost počinje 1971. godine, kada pobeđuje na Pesmi leta kompozicijom „Mirjana“. Sledeće godine opet pobeđuje pesmom „Oči jedne žene“ i potvrđuje status najpopularnijeg pevača. Godine 1972. peva pesmu „Jeremija“, koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pesme, zbog čega biva prinuđen da se skloni kod prijatelja u Nemačku. Nakon dve godine vraća se u Srbiju, vlasti mu oduzimaju pasoš, ali Tozovac ostaje miljenik publike i nastavlja da peva.

Pored mnogo održanih koncerata i TV emisija pevao je i u duetu sa: Predragom Gojkovićem CunetomMiroslavom IlićemLepom LukićMirom Vasiljević itd. Osamdesetih godina, zajedno sa Predragom Gojkovićem Cunetom i glumicom Zlatom Petković bio je voditelj čuvene Folk parade.

Oktobra 2012. dobio je diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva.24. avgusta 2018. godine, na koncertu održanom povodom šezdeset godina Radio televizije Srbije, uručen mu je Zlatni mikrofon Radio Beograda.

Održao je 28. oktobra 2012. solistički koncert u „Sava centru

Komentara: 0


#   RTS   In memoriam   Miroslav Ilić   narodna muzika   radio   Predrag Živković Tozovac
@rts_vesti @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima