Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Presuda za neisplaćene ratne dnevnice 25. marta

rssBookmark and Share

Toplički okrug 11.03.2014. Danas

Pravni zastupnik ratnih veterana Srđan Aleksić saopštio je juče da će Evropski sud za ljudska prava 25. marta objaviti presudu u slučaju „Vučković i drugi protiv Srbije“ koja će biti osnov za eventualnu isplatu dnevnica učesnicima rata na Kosovu 1999. godine.

Presuda za neisplaćene ratne dnevnice 25. marta

- Očekujem da Veliko veće potvrdi prvostepenu presudu u korist boraca rata iz 1999. godine. Time će odluka tog suda povodom isplata naknada na ime ratnih dnevnica biti konačna, a od tog trenutka teče rok od šest meseci da se postigne dogovor sa Vladom Srbije oko načina na koji će to biti učinjeno - rekao je Aleksić i dodao da udruženja boraca „imaju plan, ali će o njemu razgovarati kada se upoznaju sa sadržinom presude“.

Aleksić zastupa oko 16.500 „kosovskih“ rezervista iz Niša, kojima se u proseku duguje po 3.500 evra, uz pripadajuću zakonsku zateznu kamatu od 2008, što bi ukupno iznosilo oko 50 miliona evra. On takođe zastupa i još 70.000 ovakvih rezervista iz drugih delova Srbije. Procenjuje se da je u ratu na Kosovu učestvovalo skoro 200.000 rezervista, od kojih su ratne dnevnice isplaćene samo za oko 10.000 rezervista iz Topličkog okruga, ali kroz formu „socijalnih prinadležnosti“.


#   Toplički okrug   Kosovo i Metohija   borci   ratne dnevnice   rezervisti   Srđan Aleksić   Udruženja boraca
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima