Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Protest proizvođača duvana u Nišu

rssBookmark and Share

30.04.2014. Tanjug

Proizvođači duvana koji su pre 14 godina potpisali ugovore o saradnji sa niškom Fabrikom duvana, protesnim okupljanjem u Nišu izrazili su nezadovljstvo zbog odluke Apelacionog suda u tom gradu, da kompaniji "Filip Moris", koja je kupila duvansku industriju, pojedini proizvođači isplate milionsku odštetu za dobijenu opremu.

Protest proizvođača duvana u Nišu

Podsećamo da je oko 500 proizvođača tužilo nekadašnju Duvansku zbog, kako navode, lošeg semena duvana, a potom su usledile i kontratužbe novog vlasnika, američke kompanije Filip Moris.

Posle decenije provedene na sudu, Zoran Marković iz Batušinca, po presudi Apelacionog suda Kompaniji "Filip Moris" moraće da plati četiri miliona dinara odštete, zbog mehanizacije  koju je dobio, a koju nije isplatio u sirovom duvanu. Zbog desetogodišnjeg ugovora sa nekadašnjem duvanskom, kuća i plac su mu, kao tvrdi pod hipotekom, a ima i dva žiranta.

Zbog lošeg semena, očekivani rod krupnolisne virdžinije je propao, pa oprema, tvrde proizvođači od 2005. godine i nije korišćena.

duvan Nis 2 nn.jpg

Da je seme imalo virozu, potvrdili su stručnjaci, a zbog ugovora, većina njiva na kojima se nekada proizvodio duvan ostala je neobrađena. Sezonski radnici su ostali bez posla, a proizvođači bez planirane zarade.

Zbog višegodišnjeg sudskog spora, pojedini ugovori sa proizvođačima duvana, kako Sud navodi, istekli su pre dve godine, iako proizvođači podsećaju da ih je Kompanija jednostrano raskinula pre devet godina.


#   protest   Filip Moris   Zoran Marković   apelacioni sud   duvan   bez posla   sezonski radnici
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima