Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prva poseta gradonačelnice Sotirovski i obilazak radova na izgradnji hrama Sveti Vasilije Ostroški (FOTO)

rssBookmark and Share

10.09.2020. Južna Srbija Info

Njegovo Preosveštenstvo episkop niški G. G. Arsenije zajedno sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski, obišao je danas radove na hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu. Prva služba 12. maja naredne godine.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Vladika Arsenije, uputio je gradonačelnicu u dosadašnje aktivnosti u vezi sa izgradnjom hrama, kao i sa planovima za nastavak radova.

"Istrajavajući u nameri da se zajednički trud Eparhije i Grada Niša nastavi u plodotvornoj saradnji, radovi na hramu se nastavljaju prema dogovorenom rasporedu.

Uz Božiju pomoć, blagoverni narod Niša i okoline može se nadati skorom završetku i osvećenjem ovog bisera vizantijske arhitekture u gradu cara Konstantina", rekao je vladika Arsenije.

On je podsetio da je hram podignut na inicijativu meštana naselja Duvanište u zahvalnost svecu, kada su na dan Svetog Vasilija Ostroškog 1999. godine, stanovnici prošli bez posledica, uprkos NATO bombardovanju.

“Ima još dosta posla, vrednost investicije je 82 miliona dinara. Grad će izvršavati svoje obaveze etapno. U planu je i uređenje prostora oko crkve, izgradnja zvonika, što će se uraditi u saradnji sa novim gradskim urbanistom”, rekla je gradonačelnica Niša.

Pre mesec dana je potpisan ugovor između grada Niša i izvođača radova o završetku radova i unutrašnjem uređenju hrama. Uz dosadašnje usrdno zalaganje i pomoć grada hram Sv. Vasilija Ostroškog postaje jedan od najlepših hramova Eparhije.

U sastavu nove crkve je i kripta, koja će se koristiti za duhovne i umetničke sadržaje, što je novina kako u Eparhiji niškoj, tako i u SPC. Do sada se kripta kao uetnički prostor, koristi samo u hramu Svetog Save i crkvi Svetog Marka u Beogradu.

Osvećenje i prvu službu u novom hramu, možemo da očekujemo 12. maja, na dan Svetog Vasilija Ostroškog.


#   Vladika Arsenije
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima