Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prvo radno mesto u 62. godini

rssBookmark and Share

Leskovac 17.02.2011. Dušan Kocić

Da nije bilo Slovenaca, odnosno kompanije ,,Interenergo’’, koji su u blizini moga sela otvorili mini hidroelektranu, ne bih ni dobio posao – kaže Ljuba Pešić, koji je zadovoljan poslom čuvara

Ljuba Pešić - prvo radno mesto čuvara hidroelektrane u 62. godini
Ljuba Pešić - prvo radno mesto čuvara hidroelektrane u 62. godini
VLASOTINCE, LESKOVAC - Ljuba Pešić, koji je pre dve godine zakoračio u sedmu deceniju života, dobio je prošle godine prvi stalni posao!

-Da nije bilo Slovenaca, odnosno kompanije ,,Interenergo’’, koji su u blizini moga sela otvorili mini hidroelektranu, ne bih ni dobio posao čuvara hidroelektrane – kaže pomalo u šali Ljuba Pešić.

On veli da mu posao nije težak, jer treba da čuva ovaj objekat od eventualnih vandala, a udaljen je od njegovog sela Donjeg Gara, u opštini Vlasotince, samo nekoliko kilometara.

-Zadovoljan sam kako teku radni dani, a verujem da će i u ,,Iterenergu’’ položiti ispit – veli kroz smeh Ljuba Pešić, krepki žitelj Donjeg Gara.

U njegovom selu nekada je bilo mnogo više stanovnika, prepuni domovi, a sada su gotovo svi zatvoreni. Najmlađi žitelj ima 45 godina a dosta je neženja, jer mlade devojke ne žele da žive u zabiti.

-Šteta je što ranije ovde nisu otvarani industrijski kapaciteti, jer ovaj planinski deo opštine pogodan je za stočarsku proizvodnju i ekološki zdravu hranu – kaže Ljuba Pešić.

U vlasotinačkom kraju je trenutno bez posla oko pet hiljada radnika, najviše mladih. Trenutno je, zahvaljujući pre svega poslovnim ljudima iz Slovenije, Nemačke i Italije otvoreno oko 500 radnih mesta, ali je to samo delimično ublažilo veliki problem nezaposlenosti pošto je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje sve više školovanih, obrazovanih stručnjaka, koji traže ,,prvu šansu’’.

-Saradnja sa svetom jedna je od najvažnijih razvojnih šansi našeg kraja – ocenjuje Srđan Šušulić, predsednik opštine Vlasotince.




#   Leskovac   Srđan Šušulić   posao   predsednik opštine   bez posla
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima