Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Radioaktivni otpad u okolini Vranja?

rssBookmark and Share

Kriva Feja 24.02.2013. BK

Pre nekoliko dana, skoro neopaženo u srpskoj javnosti, prošla je vest o protestu rudara, rudnika olova i cinka ”Grot” na Krivoj Feji ispred zgrade Skupštine u Vranju.

Radioaktivni otpad u okolini Vranja?
Radioaktivni otpad u okolini Vranja?

Rudari su protestovali zbog toga što je za 1.mart 2013., zakazano ročište na kome će se odlučivati o bankrotu ovog rudnika, koji po rečima samih rudara radi dobro, odnosno, rudnik je solventan, oni primaju redovno plate, velika finansijska sredstva su uložena u razvoj i revitalizaciju rudnika, sve obaveze prema državi se ispunjavaju redovno…

Posle razgovora sa rudarima i Zoran Antić, predsednik opštine Vranje, je poručio da je nelogično da firma koja redovno izmiruje obaveze i plate radnicima bankrotira jer to tako nekome odgovara. On je obećao, da će se založiti da odluka suda bude pomerena za još par meseci dok se situacija u Grotu ne sredi.

Bankrot rudnika ”Grot”, doveo bi do toga da 300 radnika, izgubi posao i da isto toliko porodica ostane bez sredstava za život, to bi faktički značilo i laganu smrt celog sela Kriva Feja, jer su stanovnici okrenuti ka rudniku, preko koga se čak snabdevaju i strujom i vodom.

I to sve zbog toga što ”to tako nekom odgovara”, kako reče i Zoran Antić, predsednik opštine Vranje.

Pa se postavlja logično pitanje, zašto danas kada svako radno mesto u Srbiji ”zlata vredi” i kada država čak daje finasijski podsticaj od 2000 evra za svako novo radno mesto, s druge strane imamo slučaj da ista ta država, preko svojih sudskih organa, gasi jedno, očigledno profitabilno preduzeće i tera radnike na ulicu.

Očigledno su u pitanju ”viši interesi”, ali se postavlja pitanje čiji su to interesi?!

Kako bktvnews.com saznaje iz poverljivih izvora, u pitanju je nezakonito skladištenje radioaktivnog otpada iz Nemačke, a koji treba da sprovede jedna velika srpska privatna kompanija.

Naime, kako saznajemo, rudnik ”Grot” poseduje veliki broj hodnika i rudarskih okana koji stoje prazni, a u kojima je već eksploatisana ruda, i oni su idealni za skldištenje radioaktivnog otpada.

Naš izvor kaže, da je ta srpska kompanija već uložila velika sredstva za lobiranje u političkim krugovima, kao i u potkupljivanje određenih sudskih organa, sa namerom da otera rudnik ”Grot” u bankrot, a onda da za male pare otkupi isti i tamo skladišti radioaktivni otpad.

S obzirom, da je poznato da velike svetske kompanije plaćaju ogroman novac kako bi se otarasile opasnog nuklearnog materijala, ne čudi informacija, da je neko zbog velikog profita u stanju da čak uništava i sopstveni narod.

Izlišno je govoriti, koliku opasnost za ljude i okolinu predstavlja skladištenje radioaktivni materijala, naročito tajnog, tako da očekujemo da država Srbija i nadležni organi ispitaju ovaj slučaj, kao i rad svih sudkih organa, koji već godinama ne donose konačne presude, a vezano za status rudnika ”Grot”.



#   Zoran Antić   Kriva Feja   otpad   predsednik opštine   radno mesto
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima