Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nove optužbe oko sporne hidroelektrane Rupska reka

rssBookmark and Share

Leskovac 25.11.2014. Jugmedia, Južna Srbija Info

Članovi udruženja „Rupska reka“ optužili su danas bivšeg načelnika Uprave za zaštitu životne sredine Zorana Stamenkovića Zozona za početak nevolja oko izgradnje hidroelektrane na Rupskoj reci i učestali nestanak vode za piće u Grdelici i okolini.

Nove optužbe oko sporne hidroelektrane Rupska reka

On je kriv, rekli su na konferenciji za novinare, jer je prilikom izdavanja dozvole za gradnju elektrane zanemario činjenicu da se u blizini lokacije nalazi vodozahvat.

„Sve muke počele su 2012. godine skandaloznim rešenjem koje je izdao naš meštanin koji se u tom trenutku nalazio na mestu načelnika Uprave za zaštitu životne sredine“ kazao je Srđan Jović, predsednik udruženja „Rupska reka“.

Zoran Stamenković Zozon je, inače, učesnik protesta koje je udruženje organizovalo tokom ove godine, uperenih protiv sadašnje lokalne vlasti. Ovo je prvi put da se pominje i odgovornost predstavnika bivših vlasti, na šta je, inače, više puta upozoravao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Predstavljen je danas još jedan nepoznati detalj.

„Firma Pover BNM iz Kumareva, koja je sagradila elektranu, je bez dozvole preduzeća Srbija šume posekla veći deo stabala u ovom području i nanela štetu od 346.000 dinara koja nikad nisu isplaćena državi Srbiji, iako im je to naložila nadležna inspekcija“ naveo je Srđan Jović.

Saopšteno je još da su Grdeličani odbili da plate julske i avgustovske račune za vodu jer su česme u tim mesecima bile suve, ali je JKP „Grdelica“ krenula sa, tvrde, prinudnom naplatom.

 

Saopštenje iz kabineta: Rupska reka priznala da gradonačelnik nije kriv za izgradnju hidrocentrale

Ko će odgovarati što je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i sadašnje gradsko rukovodstvo pozivano kao krivac za izgradnju mini hidrocentrale?

Ovo pitanje postavlja se danas u nepotpisanom saopštenju iz kabineta gradonačelnika, koje prenosimo u celosti:

“U cilju rešavanja problema redovnog snabdevanja meštana Grdelice vodom za piće, danas su u sklopu postojećeg postrojenja za prečišćavanje vode u Gradištu, otpočeli radovi na saniranju taložnika.

Radove izvodi AD CrnaTrava, vrednost projekta je oko 2 miliona dinara, a rok za završetak radova 30 dana. Time će se u velikoj meri rešiti problem vodosnabdevanja meštana Grdelice vodom.

Grad na ovaj način ispunjava obećanje dato meštanima Grdelice da će problem koji je eskalirao prošle godine usled obilnih padavina s jedne i izgradnje mini hidrocentrale s druge strane, rešiti.

Ostaje pitanje ko će odgovarati što je više puta neosnovano prozivao gradonačelnika Leskovca dr Gorana Cvetanovića i sadašnje gradsko rukovodstvo da su krivi za izgradnju mini hidrocentrale, a to su i sami članovi udruženja Rupska reka istakli na juče održanoj konferenciji, da je jedan od glavnih krivaca za problem vezan za mini hidrocentralu načelnik gradske Uprave za ekologiju iz vremena prethodne vlasti i njihov meštanin Zoran Stamenković Zozon”.

 


#   Leskovac   Goran Cvetanović   Rupska reka   Zoran Stamenković   Srđan Jović   prečišćavanje
@CvetanovicG @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima