Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sad država traži pare od veterana

rssBookmark and Share

10.09.2013. Autor: Politika

Dok se čeka odluka suda u Strazburu, koja definitivno treba da razreši dilemu da li svi ratni veterani imaju pravo na dnevnice za boravak na Kosovu, stižu kazne za njihove proteste

Sad država traži pare od veterana

Ratni veterani iz Niša i sa područja juga Srbije ponovo su u centru pažnje. Pošto godinama traže da im se isplate dnevnice za učešće u ratnim zbivanjima na Kosovu i Metohiji, zbog čega su često protestovali, njihov slučaj stigao je do Međunarodnog suda u Strazburu. Ovog leta čak je i jedna njihova delegacija, sa braniocima koji ih zastupaju, boravila u ovom francuskom gradu iz kojeg bi, kako se  priča poslednjih dana, u skorije vreme trebalo da stigne i konačna sudska odluka.

Srpski veterani iz Niša i još nekih mesta na jugu Srbije i članovi mnogobrojnih udruženja učesnika rata, podsećamo, nezadovoljni što nisu dobili dnevnice, a još više što nisu sagledani kao sve njihove kolege u našoj zemlji, kojima su nadoknade za boravak na ratištu isplaćene, tužili su državu. Kako pred srpskim pravosudnim organima nisu dobili ono što traže, po pravdu su otišli u Međunarodni sud.

Istovremeno jedno od najvećih, Prokupačko udruženja boraca rata od 1990. godine, našlo se ovih dana u skoro bezizlaznoj situaciji zbog čega je moralo da se obrati Ministarstvu pravde, Osnovnom sudu u svom gradu i zaštitniku građana. Predsednik udruženja Tomica Stevanović objašnjava zbog čega:

– Da bi platili sudske troškove nastale u postupcima vođenih protiv nas i za presude koje su donete zbog toga što smo učestvovali na mitinzima tokom 2008. godine, treba da izdvojimo pravo bogatstvo. Mi smo te godine protestovali protiv nepravednih odluka pojedinih sudija koje su svoji rođacima, prijateljima i poznanicima omogućavali isplate astronomskih suma novca na ime ratnih dnevnica, što je izazvalo veliki revolt rezervista, koji s tim nisu mogli da se pomire. Protiv nas, koji smo proglašeni organizatorima protesta, podnete su prijave za remećenje javnog reda i mira i sud nas je uslovno kaznio zbog blokade magistralnog puta Niš–Priština, kod Kuršumlije i Merdara. Prihvatili smo te kazne, ali iznos sudskih troškova koji treba da platimo nerealan je i neshvatljiv. Konkretno, ja, kao jedan od organizatora tih mitinga, treba da platim sudske troškove od čak 650.000 dinara – rekao je Tomica Stevanović.

Slično predsedniku prokupačkog Udruženja boraca ratova od 1990. Stevanoviću, prošli su još neki veterani okarakterisani kao vođe protesta i mitinga pre nekoliko godina u topličkom i kosaničkom kraju. I oni treba da plate po nekoliko stotina hiljada dinara za sudske troškove. Tada su, ponajviše zahvaljujući blokadama saobraćaja, ratni veterani iz opština pored Kopnene zone bezbednosti između Srbije i Kosova skrenuli su pažnju na i sebe i na nepravedne sudske odluke. Kasnije, izdejstvovali su pravedniju isplatu onoga što im je država dugovala. Ali, sada je izgleda došlo vreme i da vođe protesta namire državi troškove koje su imali njeni pravosudni organi!?


#   SAD   država   međunarodni sud   Udruženja boraca
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima