Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Saopštenje Eparhije niške povodom pisanja medija o postavljanju spomenika patrijarhu Irineju

rssBookmark and Share

Niš 07.08.2022. Južna Srbija Info

Pravoslavna Eparijhija niška izdala je saopštenje povodom pisanja pojedinih medija o postavljanju spomenika blaženopočivšem patrijarahu Irineju u Nišu.

Saopštenje Eparhije niške povodom pisanja medija o postavljanju spomenika patrijarhu Irineju

Saopštenje prenosimo u celosti..

Povodom netačnih pisanja pojedinih elektronskih medija (juznasrbijainfojugmedijaniskevestiDanasSputnik) o spomeniku Patrijarhu srpskom gospodinu Irineju, koji će uskoro biti podignut u Nišu, obaveštavamo sledeće:

Neposredno nakon upokojenja blažene uspomene Patrijarha srpskog gospodina Irineja 2020. godine, javila se ideja o podizanju spomenika Njegovoj Svetosti. Ovu ideju inicirali su njegovi bliski prijatelji i saradnici iz Niša, a podržali su je brojni poštovaoci lika i dela blaženopočivšeg Patrijarha Irineja.

Ovu ideju podržala je Pravoslavna Eparhija niška, u kojoj je blaženopočivši Patrijarh Irinej proveo najveći deo svog života i preuzela na sebe inicijativu za spovođenje ove plemenite namere.

Toga radi, sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog g. Arsenija, osnovana je komisija koja treba da ovu ideju sprovede u delo. Na molbu i poziv Pravoslavne Eparhije niške, petorica istaknutih srpskih umetnika- vajara, dalo je svoje predloge i idejno rešenje spomenika blaženopočivšeg Patrijarha Irineja. Komisija je pregledala šest dostavljenih radova i usvojila predlog g. Zorana Ivanovića.

Jedno od tih idejnih rešenja dospelo je do pojedinih elektronskih medija, koji su preneli vest kako će spomenik izgledati, kao i da će biti otkriven 20. novembra, na dan godišnjice upokojenja Njegove Svetosti.

Povodom ovih pisanja, obaveštavamo javnost da je maketa koja se pojavila u pojedinim elektronskim medijima samo predlog izgleda spomenika, odnosno idejno rešenje, a ne konačni izgled spomenika koji će Patrijarhu Irineju u budućnosti biti izrađen i postavljen.

O vremenu kada će spomenik biti postavljen, otkriven i osvećen, javnost će biti blagovremeno obaveštena.

IZ KABINETA EPISKOPA NIŠKOG


#   Niš   Patrijarh Irinej   spomenik   Niška eparhija
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima