Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Solarni parkovi na Jugu Srbije

rssBookmark and Share

24.06.2012. Izvor : Agencija FoNet |

U Regionalnoj privrednoj komori u Leskovcu danas je održan sastanak predstavnika nemačke kompanije " S-Tech Energie", koja je zainteresovana za izgradnju solarnih panela na jugu Srbije, i predstavnika opština sa teritorije Jablaničkog okruga.

Solarni parkovi na Jugu Srbije

Kako je na konferenciji za novinare rečeno, "S-Tech Energie" je zainteresovan za kupovinu ili najam zemljiša, ali i za saradnju sa lokalnim samoupravama i formiranje novih privatno-javnih partnerstava."

Od opština se ne očekuje finansijska, već pomoć u dobijanju neophodnih papira za gradnju i dozvola. Zato je odlučeno da se ostvari saradnja sa lokalnim samoupravama, a ne da se do zemljišta dođe kupovinom ili najmom.

Iza nas stoji investicioni fond koji finansira celokupan projekat.

Kako je rečeno, saradnja sa opštinama je važna i zbog drugog strateškog razloga. Ovo je dugoročan projekat. Jedan solarni park ima životni vek dug 25 godina, pa tu dolazi i do potrebe za zaštitom, za rešavanje problema koji mogu da nastanu u međuvremenu.

Solarni park će uposliti i nekoliko radnika, pa se saradnja sa opštinama dala kao bolje rešenje", objasnio je predstavnik kompanije "S-Tech Energie", Mihail Brander.

Za razvoj solarnih parkova na jugu Srbije najvažniji su spremnost lokalnih samouprava da prihvate saradnju i konkretni uslovi koji će biti ponuđeni nemačkoj kompaniji.

"Ovo je sada došlo do granice do koje je komora mogla da dovede. Drugi deo treba da preuzmu lokalne samouprave ukoliko budu spremne. Ukoliko ne budu, sigurno je da će investitor otići na neko drugo mesto", rekao je predsednik RPKL Goran Jović.

Izgradnja solarne elektrane snage tri megavata košta oko pet miliona evra. Nakon nabavljenih dozvola i svih potrebnih odobrenja, rok za izgradnju objekta je četiri meseca.

Prema proceni eksperta za obnovljive izvore energije Dejana Stojadinovića, jug Srbije je područje sa najviše sunčanih sati i sa najvećom količinom solarne energije na teritoriji čitave države. Otuda i zainteresovanost nemačkih investitora da svoj novac ulažu ovde.


#   Goran Jović   jug Srbije
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima