Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Srbi posle pucnjave: Ako odu žandarmi, odosmo i mi

rssBookmark and Share

13.07.2013. Autor: Vesti Online

Postavljen je punkt Žandarmerije na molbu Srđana Kaličanina, koji živi sa troje male dece, a ispred čije kuće su Albanci dolazili i sekli drveće. Svi smo u strahu od njih kaže Časlav Milošević, predsednik mesne zajednice Borovac

Srbi posle pucnjave: Ako odu žandarmi, odosmo i mi
Da su išli da seku drva, što bi nosili oružje. Ko u seču šume nosi kalašnjikove, kažu pripadnici Žandarmerije koji čuvaju Kopnenu zonu bezbednosti prema Kosovu i Metohiji oko Merdara, isti oni koji su se u nedelju uveče sukobili sa bandom Albanca kod sela Borovac, kada je lakše i teže ranjeno šest šumokradica.

Najmlađi stanovnik sela Zoran Milivojević (11), bio je svedok napada Albanaca na Žandarmeriju, koja ih je sprečila da seku šumu koja je vlasništvo upravo njegove porodice.

"Bio sam kod policajaca koji mi prave društvo, pošto osim moje sestre, nema druge dece u selu da se igram. Čula se pucnjava, ja sam potrčao kući koja je blizu i video majku koja plače. Čuo sam naše policajci kako viču stoj policija i potom pucnjavu koja je trajala oko pola sata. Nisam se uplašio...", priča mali Zoran, koji od pogibije oca živi sa majkom i sestrom u ovom selu.

"Upravo šumu njegove porodice Albanci su sekli", kaže Časlav Milošević, predsednik mesne zajednice Borovac.

"Zoran, njegova majka Milosava i sestra Zorica nemaju primanja od kad mu je nastradao otac. Ta šuma je njihova, ali ne smeju tamo da idu da je seku u strahu od Albanaca. Oni nemaju nikakva primanja, pa ih mi iz sela pomažemo i nabavljamo drva za zimu koja ovde zna da bude oštra", objašnjava Milošević.

On dodaje da su upadi Albanaca na teritoriju srpskih sela kod Kuršumlije česte.

"Albanci redom upadaju na našu teritoriju. Upozoravali smo ih da to ne rade, ali su nam dva, tri puta do sada krali šumu. Postavljen je punkt Žandarmerije na molbu Srđana Kaličanina, koji živi sa troje male dece, a ispred čije kuće su Albanci dolazili i sekli drveće. Svi smo u strahu od njih. Kad bi odavde otišla Žandarmerija i mi bi sa njima", kaže Milošević i dodaje da se u nedelju veče dogodio najgori upad Albanaca.

"Kada su ih žandarmi iznenadili u krađi šume, oni su počeli da pucaju na naše policajce. Žandarmerija im je odgovorila. Pucnjava je trajala oko 30 minuta. Onda je stiglo pojačanje iz Merdara, pa su žandarmi blokirali ceo kraj. Došao je odmah i Bratislav Dikić, komandant Žandarmerije, koji nam je dao garancije da ćemo biti bezbedni", sa strahom i nadom u glasu kaže Milošević.

Albanci iz okoline Podujeva, koje se graniči sa Kuršumlijom, često upadaju u srpska sela i osim drva, već nekoliko godina kradu i stoku od stanovnika ovih siromašnih sela, koji ionako jedva preživaljavaju, saznajemo u razgovoru sa meštanima.

"Dođu predveče, sa po dve, tri testere. Iseku drva za pola sata, poslažu u prikolice i pobegnu", dodaju oni.

Pripadnici Žandarmerije koji čuvaju prelaz sa Kosova ka Kuršumliji kažu da su na njih više puta pucali Albanci.

"Najviše napada dogodilo se u reonu Trpeze. Dolaze naoružani, ima terorista, pripadnika ANA (takozvana Albanska nacionalna armija). Mi smo ovde da pomognemo našim ljudima, da ostanu i prežive. Albanci s druge strane ne prezaju ni od čega, kradu stoku, šumu. Mi ćemo ipak biti tu da zaštitimo narod. Ranije bi ih uhvatili u krađi, priveli bi ih sudiji za prekršaje i posle plaćanja kazne, bili bi pušteni na slobodu. Sada su počeli i da pucaju, ali nas niko ne može da prođe", kažu u Žandarmeriji.


#   policija   žandarmerija   Bratislav Dikić   Albanci   Zoran Milivojević   mesne zajednice
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima