Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Srbija danas glasa za poslanike i odbornike

rssBookmark and Share

Niš 24.04.2016. Politika, Južna Srbija Info

Pravo glasa ima na republičkim izborima ima 6.735.201 birač, a moći će da ga iskoristi na jednom od 8.378 biračkih mesta.
Biračka mesta biće otvorena od 7 do 20 sati.

Srbija danas glasa za poslanike i odbornike

Građani Srbije sutra biraju nove poslanike za parlamente Srbije i Vojvodine i odbornike za skupštine lokalnih samouprava, a lokalnih izbora neće biti samo u 14 opština i gradova, uključujući i Beograd, budući da im nisu istekli mandati.

Pravo glasa na republičkim izborima ima 6.735.201 birač, a moći će da ga iskoristi na jednom od 8.378 biračkih mesta. Sva biračka mesta otvaraju se u sedam časova ujutro i moraju biti neprekidno otvorena do 20 časova, kada se glasanje završava.

Na sutrašnjim vanrednim republičkim izborima, bira se jedanaesti višestranački saziv Narodne skupštine Srbije, a za 250 poslaničkih mesta nadmeće se 20 izbornih lista. Vojvođani prvi put po proporcionalnom izbornom sistemu biraju 120 poslanika za Skupštinu APV među 15 izbornih lista.

Pravo glasa na pokrajinskim izborima ima 1.729.301 birač, koji će pravo glasa moći da iskoristi na jednom 1.785 biračkih mesta.

I građani Kosova i Metohije moći će da glasaju na parlamentarnim izborima, i to na 90 biračkih mesta. Kako je saopštio RIK, biće otvoreno 38 biračkih mesta u inostranstvu, a u nekim zemljama birališta će već danas biti otvorena.

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević u štampariji "Službenog glasnika" pokazuje birački listić (Foto Tanjug)

Biračko pravo moći će da iskoriste i zatvorenici na 29 biračkih mesta, koja će biti otvorena u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija.

U Srbiji je do sutra u 20 časova, kada se zatvaraju biračka mesta, na snazi predizborna tišina, a do tada je, u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, zabranjena bilo koja vrsta predizborne propagande u sredstvima javnog informisanja i održavanje javnih skupova.

Takođe, u ovom periodu, zabranjeno je i objavljivanje prognoza izbornih rezultata. Sutra, na dan glasanja, od sedam do 20 časova dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihove izjave. Tokom izbornog dana dozvoljeno je i objavljivanje informacija o odzivu birača.

Trebalo je da građani do sada dobiju obaveštenja o tome gde će glasati, koja treba da ponesu sa sobom na glasanje. Međutim, to nije obavezno, jer obaveštenja pomažu samo da se birač lakše pronađe u biračkom spisku.

Dakle, građani će moći da glasaju i bez ovog obaveštenja, ali neće moći da glasaju bez dokumenta kojim će potvrditi svoj identitet, a to su važeća lična karta, pasoš i vozačka dozvola.

Čim se biračka mesta sutra u 20 časova zatvore, počinje brojanje glasova. Republička izborna komisija će prve obrađene rezultate, kako je najavio Dejan Đurđević, predsednik RIK-a, objaviti oko 22 ili 23 časa.

Konačne rezultate RIK je dužan da objavi u roku od 96 sati, do četvrtka u 20 časova. Od trenutka objavljivanja konačnih rezultata počinju da teku rokovi za konstituisanje novog saziva Narodne skupštine Srbije.

Glasa se zaokruživanjem rednog broja

Glasački listići na republičkim izborima su ledsive boje, a kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije – prljavoroze. Glasački listić na pokrajinskim izborima jeste svetlozelene boje, a kontrolni listić – boje slonove kosti.

Glasački listić sadrži redni broj, koji se nalazi ispred naziva izborne liste, nazive lista prema redosledu utvrđenom na zbirnoj listi, sa ličnim imenom prvog kandidata sa liste, i napomenu da se glasa samo za jednu izbornu listu zaokruživanjem rednog broja ispred nje.

Ko zaokruži pored rednog broja i naziv liste, bacio je svoj glas, jer je takav listi nevažeći. Nevažećim će biti proglašen i listić na kome je nešto napisano, nacrtano ili je zaokruženo više brojeva.

Svakom biraču koji je pristupio glasanju, specijalnim sprejom biće obeležen kažiprst desne ruke, kao znak da je već glasao. Trajanje oznake na kažiprstu je najmanje 24 sata, a UV lampom se proverava kažiprst pre prskanja sprejom. Birač koji ne dozvoli da mu kažiprst bude poprskan sprejom neće moći da glasa.

Članovi biračkog odbora naročito su dužni da paze da niko ne ometa birača prilikom popunjavanja glasačkog listića i da u potpunosti bude obezbeđena tajnost glasanja. Na biračkom mestu zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona.

Birač koji nije u mogućnosti da glasa na biračkom mestu (nemoćno ili sprečeno lice) može, najkasnije sutra do 11 časova, da obavesti birački odbor o tome da želi da glasa. Tri člana biračkog odbora u proširenom sastavu, predstavnika tri različite izborne liste koje odredi birački odbor, odlaze kod takvog birača.

Ukoliko se u toku glasanja naruše pravila, birački odbor se raspušta, a glasanje se ponavlja.

Veliko interesovanje za praćenje izbora

Parlamentarne izbore će pratiti 1.687 domaćih i 196 stranih posmatrača, izjavio je Dejan Đurđević, predsednik RIK-a, za Tanjug, napomenuvši da su rokovi za akreditacije istekli.

Posmatrači će pratiti rad RIK-a i biračkih odbora. Cesid, koji je pratio sve izbore, na ovima će, kako su saopštili, imati 705 posmatrača. Udruženje „Crta”  509, a „Građani na straži” 462. „Akademska inicijativa Forum 10” imaće devet posmatrača za praćenje rada biračkih odbora u Novom Pazaru, dok će Komitet pravnika za ljudska prava – Jukom imati devet posmatrača koji će pratiti rad RIK-a.

Kao dosad, izbore će pratiti predstavnici OEBS-a, a tu su predstavnici Centralne izborne komisije Ruske Federacije, BiH, Slovenije. Posmatrača će biti i iz ambasade Francuske, Rumunije, Italije, Nemačke, Turske, Slovačke, Velike Britanije, Bugarske, Belgije, Austrije, Norveške, Ukrajine, SAD, Kanade i Australije.

Niš

Prema rečima predsednice GIK Jelene Žarić Kovačević, komisija je proglasila  14 izbornih lista sa ukupno 579 kandidata za odbornike Skupštine Grada Niša. Od tog broja 210 kandidata su žene ( 36% od ukupnog broja) a 119 kandidata (25,5%) su mlađi od 30 godina.

Ona je dodala da ukupan broj birača za Grad Niš iznosi 233.647 a glasaće se na 174 biračka mesta i to na listiću plave boje.

Inače, Gradska  izborna komisija je održala obuku predsednika i zamenika predsednika svih biračkih odbora a dostava izbornih materijala biće obavljena po uobičajenoj proceduri i na vreme, saopšteno je na konferenciji za medije GIK.
 


#   Niš   RIK   ljudska prava   lična karta   OEBS   24 sata   parlament   lokalni izbori   izbori 2016   GIK   izborne liste   pravo glasa   izborna tišina   biračka mesta   Dejan Đurđević   glasački listić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima