Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Stanković: Očekuje se dolazak 23.000 izbeglica u Preševo

rssBookmark and Share

Beograd 11.09.2015. Tanjug

Na području Preševa iz Makedonije se tokom ove sedmice očekuje dolazak oko 23.000 izbeglica, upozorio je danas predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković.

Tanjug
Tanjug

On je na konferenciji za novinare rekao da se toliki broj ljudi, žena i dece očekuje s obzirom da Makedonija i Grčka bukvalno propuštaju sve koji su kod njih, jer će uskoro Mađari pooštriti zakon.

Stanković je naveo da je trenutno u Preševu oko 2.000 ljudi, a da je njih još oko 1.000 krenulo iz miratovačkog kampa ka prihvatnom centru.

Stanković je upozorio i da hladno vreme i kiša stvaraju dodatne probleme, kako zbog smeštaja, tako i zbog transporta.

U Prihvatnom centru trenutno je 500 osoba, a na ulici njih oko 1500, rekao je Stanković dodavši da je juče kroz Preševo prošlo oko 4 500 ljudi žena i dece.

On je naglasio da sve nadležne službe rade punim kapacitetima ukazavši da je zbog kiše koja stvara blato otežan i prevoz izbeglica iz miratovačkog polja do Preševa.

U Preševu je 8. jula otvoren Centar za privremeni prihvat i smeštaj izbeglica u kome se oni registruju.

Njima je obezbeđena odgovarajuća administrativna podrška za dobijanje dokumenata kao i zdravstvena pomoć, mesto za odmor i hrana.

Zbog povećnog priliva ljudi, žena i dece aktivsti Crvenog krsta počeli su da rade u tri smene, odnosno 24 sata dnevno kako bi se svima pomoglo.

I u Miratovcu, mestu uz makedonosku granicu, udaljenom oko sedam kilometara od Preševa, otvoren je privremeni kamp sa šatorima u kome izbeglice dobijaju prvu pomoć.

Nakon predaha, oni se u grupama od po dvadesetak upućuju u centar zaseoka Miratovac, odakle ih autobusi UNHCR-a prevoze do Preševa. 

Krajnji cilj izbeglica su Nemačka i skandinavske države do kojih stižu preko Mađarske.

 

Šta god da se desi neće ugoziti bezbednost

Stanković je izjavio i da bezbednost na području tih opština neće biti ugoržena i ukoliko deo lokalnih Albanaca sutra formira zajednicu albanskih opština.

Stanković nije želeo da komentariše mogućnost formiranja te zajednice, dodavši da će sačekati kako bi se videlo šta će se desiti.

On je rekao i da od sedam političkih partija lokalnih Albanaca, njih četiri, podržavaju tu ideju, dok se tri protive.

Stanković je dodao i da je inicijator sutrašnjeg skupa predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju i dodao je da taj skup, koliko je njemu poznato, policija nije zabranila.

On je rekao da je za sutra u Preševu najavljen i drugi skup, koji će organizovati predstavnici albanskih političkih partija, koji se protive inicijativi Jonuza Musliua.

Stanković je rekao i da će država omogućiti, u skladu sa ustavom i zakonima, sva prava svim nacionalnim manjinama uključujući tu i albansku, kao i da će u slučaju da oni prekrše ustav i zakone odgovor biti ne agresivan, već u skladu sa pozitivim pravnim odredbama.

Stanković je napomenuo i da je kooridnaciono telo u redovnim kontaktima sa predstavnicima Međunarodne zajednice i da niko od njih nije ni napomenuo da podržava ideju o formiranju te asocijacije.

On je dobacio svaku mogućnost poistovećivanja Zajednice srpskih opština na Kosovu sa zajednicom albanskih opština na jugu Srbije, istakavši da tokom brojnih razgovora u Briselu, Preševo, Bujanovac i Međveđa uopšte nisu ni pominjani.


#   Beograd   Preševo   izbeglice   Zoran Stanković   Jonuz Musliu   24 sata   hladno vreme
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima