Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Stigao helikopter Mi-8MT za gašenje požara u Niš

rssBookmark and Share

Niš 03.08.2017.

Rusko ministarstvo za vandredne situacije uputilo je juče u Srbiju specijalni helikopter Mi-8MT za gašenje požara koji će dežurati na niškom aerodromu Konstantin Veliki u narednih mesec, a možda i više sve zavisno od potreba za angažovanjem.

Stigao helikopter Mi-8MT za gašenje požara u Niš

Dočeku specijalnog helikoptera, sleteo oko 21.30, pored brojnih medijskih ekipa, prisustvovali su i predstavnici Sektora za vandredne situacije MUP-a Srbije kao i predstavnici Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu.

Direktor Srpsko-ruskog humanitarnog centra Bojan Glamočlija rekao je da će helikopter biti na dežurstvu u Nišu u slučaju požara minimum mesec dana, a maksimalno do tada do kada Vlada Srbije kaže da je potrebno.

„Preko nam je bio potreban ovaj helikopter jer imamo dosta požara na otvorenom i vidimo kako je sa požarima prošao region - Hrvatska i Crna Gora. Velikih požara sada ima u Makedoniji”, rekao je Glamočlija. On je istakao da će helikopter biti u svakom trenutku spreman da poleti na zadatak.

„Helikopter ima vedro koje može da ponese 3,5 tona vode, a može da se puni u rekama, jezerima i pokretnim rezervoarima. Takođe ima i opremu za spasavanje ljudi”, naglasio je Glamočlija.

Prema njegovim rečima rusko ministarstvo za vanredne situacije spremno je, ukoliko se za to ukaže potreba, da u Srbiju uputi i dodatne helikoptere za gašenje požara iako i u Sibiru besne požari zbog visokih temperatura.

Načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu Srđan Mitrović je istakao da je helikopter „Mi-8” doleteo u Niš na osnovu sporazuma Vlade Srbije i Ruske Federacije o saradnji u oblasti humanitarnog delovanja u vanrednim situacijama.

Mitrović je kazao da su vremenske neprilike u Srbiji izuzetno nepovoljne i da je zbog visokih temperatura povećan broj požara na otvorenom. „Do 19 časova imali smo 117 požara na otvorenom koje je gasilo više od 400 vatrogasaca sa 170 vozila. Sad imamo i podršku iz vazduha”, naglasio je Mitrović.

On je istakao da su jedinice Sektora za vanredne situcije spremne da odgovore na sve izazove na terenu i da će, ukoliko se ukaže potreba, u gašenje požara biti uključene i helikopterske jedinice MUP-a Srbije.

Kapetan petočlane ruske posade Vladimir Serežev je kazao da je helikopter „Mi-8” proverena letelica koja može da obavlja nekoliko različitih zadatatka - da gasi požar, obavlja monitoring i izviđanje, spasava nastradale i ugrožene ljude. (Beta)

Pomoć na zahtev vlade Srbije

Helikopter „Mi-8” ruskog ministarstva za vanredne situacije poleteo je ka Srbiji gde će biti na raspolaganju u slučaju izbijanja požara, rečeno je za agenciju Tas u tom ministarstvu. U skladu sa zahtevom vlade Srbije i vlade Rusije iz Moskve je ka Nišu krenuo helikopter „Mi-8” Ministarstva za vanredne situacije, snabdeven opremom za gašenje požara”, saopšteno je iz ministarstva. Navodi se da je neophodnost izvođenja „humanitarne operacije kao pomoći Srbiji izazvana veoma visokim temperaturama u regionu koje povećavaju rizik od požara”.

Helikopter će dejstvovati u Srbiji i po potrebi u ostatku Balkana. On će biti opremljen vatrogasnom opremom kao i opremom za spuštanje i podizanje ljudi, spasilaca i žrtava. U ruskom ministarstvu je rečeno da je helikopter do sada izveo stotine spasilačkih operacija širom Rusije.

Letelica će biti stacionirana u Nišu na osnovu Sporazuma Srbije i Rusije o saradnji u oblasti humanitarnog reagovanja u vanrednim situacijama, a u skladu sa vremenskom prognozom za avgust koja ukazuje na visok rizik od pojave velikih šumskih požara.

Helikopter će delovati u okviru Rusko-srpskog humanitarnog centra, koji je u Nišu otvoren 2012. u cilju pomoći prilikom vanrednih situacija. (Beta)

Letelica sa posebnom opremom

Kako Sputnjik saznaje od kodirektora Centra Bojana Glamočlije, reč je o letelici koja ima ugrađen dodatni rezervoar za gašenje požara.

"Zamolili smo kolege iz MČS-a da nam pošalju helikopter, jer on može da primi više vatrogasaca od aviona za gašenje požara", kaže Glamočlija.

Pored dodatnog rezervoara za vodu, helikopter je opremljen i opremom za spuštanje i podizanje spasilaca ili povređenih, prenosi Sputnjik.

 


#   Niš   požar   Srđan Mitrović   gašenje požara   Crna Gora   RSHC Ruski humanitarni centar   helikopter
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima