Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Helikopter MČS-a Rusije na srpskom nebu (FOTO)

rssBookmark and Share

04.08.2017. Južna Srbija Info

Helikopter Mi-8 koji pripada MČS-u Rusije, sleteo je presinoć na niški aerodrom „Konstantin Veliki“, na zahtev Vlade Republike Srbije i na osnovu prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda o izuzetno visokim temperaturama u avgustu i neznatnoj količini padavina.

Helikopter MČS-a Rusije na srpskom nebu (FOTO)

Situacija sa požarima u susednim balkanskim državama, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Grčkoj, potvrđuje ispravnost ovakvog koraka od strane Beograda.

U skladu sa dogovorom između srpske i ruske strane, helikopter će biti stacioniran u Srbiji tokom avgusta, obavljajući neophodan preventivan rad i borbu sa prirodnim požarima. Posadu ruskog helikoptera MI-8 čine 5 iskusnih pripadnika MČS-a Rusije.

Dolazak i dislokacija su određeni na osnovu međuvladinog Sporazuma o saradnji u oblasti humanitarnog reagovanja u vanrednim situacijama od 20.10.2009. godine i na osnovu zahteva Vlade Republike Srbije o pružanju pomoći u oblasti zaštite i spasavanja od 20. jula 2017. godine.

Prvi radni sastanak formirane radne grupe, na kome će se razmatrati korišćenje helikoptera planiran je za 3. avgust i tada će se odrediti prioriteti rada MI-8: najkritičnije oblasti i trenutni prioriteti. Poznato je da već u mnogim delovima Srbije bukte požari – u Kladovu gori velika površina šume. U vezi sa tim, SRHC je već reagovao i pružio pomoć srpskim kolegama uputivši pumpu visokog pritiska. Postoji mogućnost da taj region bude „mesto broj 1“.

Posada iz Rusije će rešavati zadatke u saradnji sa kolegama iz Srbije. Biće zaduženi za izviđanje, određivanje prioritetnih pravaca, evakuaciju ugroženih, interakciju sa kopnenim snagama i sredstvima, gašenju požara iz vazduha.

2012. godine, za vreme masovnih šumskih požara na jugoistoku Evrope, Rusija je uputila Srbiji svoju avijacionu tehniku za borbu sa požarima. U to vreme najopasniji požari su bili u rejonu nacionalnog parka Tara. Uz pomoć avijacijskih sredstava MČS-a RF požari u regionu su za veoma kratak vremenski period lokalizovani i time spasili mnogo života i materijalnih dobara u državi. Nešto kasnije u 2014. godini avijaciona tehnika MČS-a je poslata u Niš, preventivno u slučaju nastanka vanredne situacije. Predstavnik MUP-a Srbije Srđan Mitrović je izjavio: „Smatramo da će nam dolazak ruskog helikoptera, koji po svojim karakteristikama prevazilazi srpske mogućnosti, pomoći da smanjimo rizik nastanka i štete od potencijalnih šumskih požara u Srbiji, posebno u teško dostupnim planinskim predelima....“.

Komandan posade Vladimir Serišev je izjavio: „Došli smo na dežurstvo u vremenskom periodu od 30 dana. Drago nam je da možemo da pomognemo bratskom srpskom narodu!“

Komentara: 1


#   požar   Srđan Mitrović   Ruski spasioci   RSHC Ruski humanitarni centar   helikopter
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    charlie, 05.08.2017.:
    U kakvom je stanju nadam se da se neće raspasti iznad Srbije da još plaćamo odštetu Rusiji.Utisak je ova veseladevojčica u belim štiklicama koje odražavaju svu ozbiljnost situacije na požarištima u Srbiji.Rođak koji je ubacio preko veze se mogao potruditi bar toliko da joj skrene pažnju da neće raditi u go go baru.


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}