Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Šušulić zloupotrebio položaj ?

rssBookmark and Share

Vlasotince 25.09.2010. JUGpres

Vršilac dužnosti direktora Društvenog preduzeća „Vinarska“ iz Vlasotinca Svetislav Jović, na današnjoj konferenciji za novinare, optužio je predsednika opštine Vlasotince Srđana Šušulića da je na nezakonit način oglasio davanje u zakup zemljišta ovog preduzeća.

On je kazao da to predstavlja nelegalan dokument, zbog čega je pokrenuo proceduru njegovog poništavanja.

Šušulić zloupotrebio položaj ?

VLASOTINCE - Društveno preduzeće „Vinarska“ u svom posedu ima 361 hektar zemljišta na izuzetno atraktivnim lokacijama, ali nas je oglas o davanju tog zemljišta u zakup potpuno iznenadio, rekao je Jović .

" Dokumenat je čudan, opasan, jer je tajno rađen već dva-tri meseca, koliko ja vidim iz ove dokumentacije. O tome svedoče i ljudi iz trenutne koalicije na vlasti u opštini, koji su tražili, zamenik predsednika opštine i predsednik Skupštine, da predsednik Srđan ovaj dokumenat, odnosno oglas, koji je navodno dao u „Niškim narodnim novinama“ povuče iz procedure.

Navodno kažem, jer ove novine ne stižu kako u Vlasotince tako ni u Leskovac. To je jedan od pokazatelja da je ova odluka odnosno oglas lažan. On je protiv pravan i rađen je na protiv pravni način.

Jović je izrazio sumnju u proceduru koja je sprovedena za davanje državnog zemljišta u zakup.

" Oni su u međuvremenu, a da za to nismo znali ni mi kao korisnici i vlasnici zemljišta, dobili saglasnost od Ministarstva poljoprivrede. Verovatno su slagali ovo Ministarstvo i dali lažne podatke. Prosto je neverovatno da preduzeće o tome ne bude obavešteno, bilo u usmenoj ili pisanoj formi. Da je sve ovo lažno upravo njihovi potezi potvrđuju to jer ,kažem, opština nije znala, javnost nije znala, i verovatno se radi o grupi tajkuna i lokalnih „tajkunčića“, koji hoće da dođu do veoma vredne zemlje. Pre svega mislim na površine u ataru sela Gložane, u pitanju je 80 hektara pod vinogradom, oko 10 hektara u ataru sela Batulovce i oko 50 hektara u samom gradu. U pitanju je potez „Beli kamen“ koji mnogo vredi i jedan deo te površine je u građevinskoj zoni grada Vlasotinca".

Jović je rekao da su na ovaj način prekršeni mnogi zakonski propisi među kojima i Zakon o pretvaranju poljoprivrednog zemljišta u druge oblike svojine.

Jović tvrdi da je ovo preduzeće isključivi vlasnik poljoprivrednog zemljišta koje se daje u zakup, što se, kako je rekao, može naći u dokumentaciji preduzeća i katastra.

O celom postupku nije obaveštena ni jedna nadležna institucija jer se firma nalazi u pred stečajnom postupku, tvrdi Jović.

" Nije obavešten ni Privredni sud u Leskovcu, Centar za stečaj pri Agenciji za privatizaciju i tako dalje, koji su sada nadležni za status i sudbinu ove firme.

Licitacija zemljišta zakazana je za 27. Septembar, a razgledanje za 20. septembar.

Inače Društveno preduzeće „Vinarska“ iz Vlasotinca već pet godina ne radi i nalazi se u pred stečajnom postupku. Trenutno zapošljava 20 radnika, kojima se u proseku duguje po 450 hiljada dinara, na ime neisplaćenih zarada i doprinosa. Dugovi prema poveriocima iznose oko 2,8 miliona evra.


#   Vlasotince   Srbija   Beli Kamen   Privredni sud
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima