Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sve manje srednjoškolaca u Nišu

rssBookmark and Share

05.04.2013. Izvor: Rts

Srednje škole u Nišavskom, Topličkom i Pirotskom okruga u narednoj školskoj godini trebalo bi da imaju 22 odeljenja manje nego prošle. Samo u Nišu osmi razred završava oko 1.000 đaka manje nego što su srednje škole predvidele.

Sve manje srednjoškolaca u Nišu

Jedno odeljenje manje u proseku znači skoro dva profesora bez pune norme, što je kao i manjak dece višegodišnji problem. Iako još uvek ništa nije konačno predlog da se u sve četiri niške gimnazije ukine po jedno odeljenje izazvao je najviše polemika u javnosti.

Više od 90 odsto učenika bilo koje niške Gimnazije upisuje i završava faklutet. Iz filološkog odeljenja gimnazije "Stevan Sremac" ako ne idu na studije u inostranstvo bez problema upisuju jezike.

Činjenica da je za upis u sve četiri gimnazije U Nišu, koje u proseku imaju po 6 odeljenja uvek vladalo veliko interesovanje i da su kriterijumi su iznad republičkog proseka.

Direktor gimnazije Stevan Sremac Milan Stojanović kaže da je činjenica da su oni svake godine pretrpani zahtevima za dodatni upis i da sve četiri gimnazije uvek imaju dosta molbi za prebačaj.

Slađana Kvaić iz sindikata gimnazije "Bora Stanković" kaže da je smanjenje broja odeljenja u niškim gimnazijama u suptrotnostima sa interesima niških učenika i interesima grada Niša.

Živomir Jovanović načelnik školske uprave u Nišu kaže da su predlogom koji su uputili Ministarstvu prosvete hteli da problem reše solidarno.

Živomir Jovanović načelnik školske uprave u Niš ukaže da ako se ukine jedno odeljenje profesor će izgubiti četiri ili pet časova što znači 25 odsto manje.

"Ako ukidamo dva i tri odeljenja onda je to trostruka norma koja je minus", kaže Jovanović.

Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da postoji potreba da se napravi jedan ravnomeran raspored odeljenja na nivou Nišavskog okruga s obzirom na to da se zna da jedan broj dece dolazi u Niš.

Niške gimnazije u međuvremenu dobijaju podršku Fakulteta univerziteta u Nišu, bivših đaka, roditelja pre svega budućih srednjoškolaca.


#   Živomir Jovanović   Žarko Obradović   Bora Stanković   Stevan Sremac   Milan Stojanović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima