Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sveta Petka, slava GO Medijana u znaku brige za nove naraštaje i unapređenje građanske inicijative

rssBookmark and Share

Niš 27.10.2018. Južna Srbija Info

Slava Sveta Petke Gradske opštine Medijana obeležena je u znaku saradnika i prijatelja koji su godinu unazad u saradnji sa ovom opštinom vreme posvetili brizi za nove naraštaje ali i prošlosti, u godini stogodišnjice Velikog rata.

Sveta Petka, slava GO Medijana u znaku brige za nove naraštaje i unapređenje građanske inicijative

Veće Gradske opštine Medijana donelo je odluku da ove godine Dukat Medijane, najveće priznanje opštine dobiju Njegovo Preosveštenstvo vladika niški Arsenije, za nesebičnu podršku i aktivno učešće u projektima u korist građana Gradske opštine Medijana, načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski za izuzetan doprinos razvoju i unapređenju građanske inicijative u saradnji sa opštinom, Društvo za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine za nepresušnu podršku u očuvanju tekovina srpske istorije u stogodišnjici Velikog rata, kao i Pokret za decu tri plus iz Čačka, za brigu o pronatalitetnoj politici i unapređenje roditeljstva u porodicama sa troje i više dece.

Dobitnici Blagodarnice za 2018. godinu su komandant Odreda Žandarmerije u Nišu, Nenad Šćepanović, za nesebično približavanje ove službe građanima i deci Niša, Otac Predrag Radosavljević, starešina Hrama cara Konstantina i carice Jelene, za neiscrpnu volju i pomoć u akcijama GO Medijana na očuvanju tradicionalnih vrednosti, Milan Todorović, direktor AD Žitopek, za svesrdnu pomoć  GO Medijana u manifestacijama koje unapređuju pronatalitetnu politiku i Dejan Panić, upravnik Kazneno-popravnog zavoda u Nišu, za nesebičnu saradnju u akcijama komunalnog uređenja na teritoriji Gradske opštine Medijana.

U svom obraćanju predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić naglasio je da je godinu između dve slave, između dva sveta dana, sveta Petke, zaštitnice žena, najveće niška opština posvetila upravo majkama i deci, srcu srpske porodice.

-Republika Srbija i predsednik Aleksandar Vučić pokrenuli su veliku akciju unapređenja pronatalitetne politike, a Gradska opština Medijana se svojim radom, manifestacijama i planovima priključila državnoj stratetiji. Državne mere su samo potvrda da je Medijana na dobrom putu – rekao je Kocić i dodao: - U ovoj godini posvetili smo vreme ne samo budućnosti već i prošlosti, obeležavanjem stogdišnjice Prvog svetskog rata, proboja Solunskog fronta, oslobođenja Niša. Pozvali smo naše najmlađe i podsetili na velika dela njihovih predaka, završio je prvi čovek Medijane, i pozvao da vreme pred nama posvetimo deci i ostanemo na putu državne politike koja definiše porodicu kao stub našeg društva.

U ime nagrađenih obratili su se načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski naglasivši značaj saradnje okruga, gradskih opština i građana, uz nadu da će u danima pred nama ona biti još bolja. Vladica Gavrilović, predsednik Pokreta tri plus iz Čačka kazao je da su predstavnici ovog pokreta upravo stigli iz Rusije gde je prezentovan rad opština i gradova u Srbiji u oblasti pronatalitetne politike i da je najviše vremena posvećeno Gradskoj opštini Medijana, kao primeru odlične prakse u ovoj oblasti.

Po tradiciji brojni građani, predstavnici javnih preduzeća, ustanova, udruženja uveličali su slavski trenutak najveće niške opštine, kao i prvi ljudi Grada Niša.U društvu brojnih zvanica iz Srbije i inostranstva, slavski kolač presekao je Njegovo Preosveštenstvo, Vladika niški Arsenije.

On je ukazao na značaj saradnje Eparhije niške sa Gradskom opštinom Medijana, jer se sama ona nalazi na području ove opštine, pa i Svetosavski dom koji je godinama mesto obeležavanja slave Sveta Petke.
 

 


#   Niš   Dragana Sotirovski   Aleksandar Vučić   Medijana gradska opština   Sveta Petka   gradska slava   Svetosavski dom   Milan Todorović   slavski kolač   Nenad Šćepanović   gradske opštine   Gradska opština   Vladika Arsenije   Nebojša Kocić
#GradonacelnicaN @avucic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima