Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Svečani prijem u Gradskoj kući povodom Dana oslobođenja

rssBookmark and Share

Niš 12.10.2018. Južna Srbija Info

U gradskoj kući u Nišu večeras je priređen svečani prijem povodom stogodišnjice oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu.

Svečani prijem u Gradskoj kući povodom Dana oslobođenja

Domaćin prijema bio je gradonačelnik Niša Darko Bulatović, a najvažnije zvanice predstavnici Vojske Srbije, policije, službi bezbednosti i naravno, predstavnici udruženja koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova i sećanje na slavne pretke, oslobodioce, kao i udruženja koja okupljaju njihove potomke.

Gradonačelnik je poručio da žrtvu niških osloboditelja moramo da nosimo kao odgovornost prema našem gradu, koji su nam preci dostojno u amanet ostavili. Sačuvali smo ponos i dostojanstvo srpskog imena, jedan grad i jedna mala zemlja na Balkanu ostali su i danas nepokorena teritorija nepokornih ljudi!

”Istorija se ne sme zaboraviti, jer, ko istoriju zaboravi osuđen je da je ponovi. Zato, svečanim okupljanjem povodom Dana oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu, želeo bih da pošaljemo jednu veliku poruku: ako čovek ne uništi rat, rat će uništiti čoveka! Srpska stradanja nikada nećemo zaboraviti, ali ih nikada više nećemo ponoviti”, rekao je gradonačelnik Bulatović.

Na tok i događaje koji su prethodili 12. oktobru 1918. i Danu oslobođenja Niša i Srbije, podsetio je istoričar Nikola Arsić.

U kulturnom delu prijema nastupili su Vokalni sastav "Konstantin", gudački kvartet Simfonijskog orkestra u Nišu i glumac niškog Narodnog pozorišta, Miroslav Jović.


#   Niš   borci   Darko Bulatović   prvi svetski rat   istoričari   istorija   Komanda kopnene vojske Srbije   Miroslav Jović   svečana akademija   Dan oslobođenja   Vojska Srbije
@DarkoBulatovic_ @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima